Kolumna

Baba-Grozda: Ako oćeš kako čovek i da živiš i da mreš

Ako oćeš kako čovek i da živiš i da mreš
Varkaj se od zlu misal i od zal reč. Od lenjos se varkaj i od lenjavi ljudi. Od dangubu i od praznu slamu da mlatiš. Popreko da gledaš i zle oči da te gledaju, da te ne ukaškaju. Od onija koji mlogo k’lnu, od tija pogotovo da se varkaš.
Varkaj se i od zavis, i od tuđu i od tvoju, barabar. Od matrapazi i od vetrojebine. Od kukumavke i žalopojke. A pogotovo od trepkave sojke na jugovinu. I od onija koji ti u oči sve mazno, mazno pa ti sečivo u grbinu zabodu kad se ič ne nadaš, čim im grbinu obrneš.
Varkaj se, kad god možeš, od loši ljudi i od lošo drustvo. Od onija koji ič ne davaju drugi da plati i od onija koji imaju zmiče u džepovi.


I od onija koji se gnjetu kude im neje mesto i koji ce i kroza duvku u duvar provleču. I od onija koji će te celoga iždivkaju za jednu kapku vodu ako su pomanje od tebe žedni i koji će ti zalok leb iz usta iskubu, ako su pomanje od tebe gladni.
Pod obavezno od drčni da se varkaš i od onoga koji se natunti dobar dan kad mu rekneš i koji ti kroza zubi promrsi nekvo namesto pozdrav, kad te vidi i koji za nikuga i za ništo ne aje i klisne čim nekome nešto pritrebe, samo njemu da mu je sve potaman i na mesto.
Varkaj se od amze i od svi gletavi i nedopraveni, od zamlateni i zamajani, od onija vandžirali, bađavdžije, bicmani, bilmezi i od bulče i od blentavi, od bandzovi i od svi koji svude štrče, a nigde im neje potaman.
Od onija koji se prave najpametni, a samo umeju da blazne svet. Od onija koji sve baše a tejali bi sve od svi da znaju. Od onija koji te pa izlažu i prevare, ako su se kleli da više neće.
Pačavra će si dovek ostane pačavra i kroza život će se spotura, al mu ti nemoj drustvo prajiš. Nesi ti uzbujal kako oni.
Nego se vani za rabotu. Neje ti Gospod za džabe dal pamet i ruke i noge. I neje te mati rodila da vataš bezder, nego kako čovek da živiš.
I kako čovek jedan d’n i d-umreš, kad i za mrešku dojde ti vreme.

Iz zbirke ”Blag reč”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com