Društvo

AZBUKI PREDSTAVIO PROJEKAT “SVI SMO JEDNAKI”: Mladi u borbi protiv narkomanije

Evidentno je da broj zavisnika od opojnih sredstava raste, ali je isto tako sve jasnije da granica kada se počinje sa upotrebom droge sve niža i sreće se i u osnovnim školama. U Srbiji između šest i osam hiljada zavisnika leči se od zavisnosti od droge,a prema navodina Svetske zdravstvene organizacije svega 10 posto zavisnika od heroina uspe da se izleči. To su podaci koji su juče mogli da se čuju na prezentaciji projekta “Svi smo jednaki” organizacije AzBuki. Akcenat u ovom projektu stavljen je na prevenciju bolesti zavisnosti i upotrebi zdravih stilova života. U projektu učestvuju štićenici Doma za decu i omladinu „Duško Radović“, „Zavoda za vaspitanje omladine u Nišu i Doma učenika srednjih škola, tako da postoji inkluzija mladih iz osetljivih grupa u koje spadaju i mladi sa poremećajima u društvenom ponašanju kao i mladi bez roditeljskog staranja. Projektom su za sada bile obuhvaćene četiri škole u gradu,ali će se on nastaviti, a obuhvat škola biće veći. Projekat sprovodi AzBuki, a finansira Grad Niš.

“Ovim projektom nastojali smo da osnažimo mlade ljude iz osetljivih grupa. Dvadeset mladih iz ovih ustanova starosti od 16 do 19 godina edukovani su kako se boriti protiv droga i to tako da svojim vršnjacima prenesu znanja da i oni mogu dalje ta znanja da prenose”, kaže Emilija Jovanovski, koordinatorka Sektora za bezbednost i zdravlje mladih udruženja AzBuki.

Ona je dodala su tokom rada na projektu, a iz razgovora sa decom o prisutnosti droge u srednjim školama što je bio zadatak vršnjačkih edukatora, uvideli da veliki procenat dece koji konzumira neke narkotike, ali sebe ne svrstavaju u narkomane .

“Oni imaju potrebe za konzumiranjem i smatraju da je normalno konzumiranje marihuane, ponekih tabletica na žirkama”, kaže Emilija Jovanovski. Dodaje da je sve veći broj onih koji stvaraju zavisnost od alkohola, kocke i interneta koji se zlopotrebljava u kriminalne radnje.

U toku projekta realizovane su interaktivne radionice, glumačke , likovne i slično, a vodili su ih treneri koji imaju iskustvo u oblastima za prevenciju bolesti zavisnosti i zdravih stilova života. Dvadesetoro mladih je edukovano i oni su direktni učesnici. Pored njih je u javnim debatama učestvovalo još oko 300 mladih iz domova i srednjih škola. Javne debate organizovane su i u četiri srednje škole u Nišu.

„Postigli smo cilj projekta, a to je aktivno uključivanje mladih, ovoga puta grupe u riziku , u lokalnu zajednicu, podizanje kapaciteta mladih za prevenciju bolesti zavisnosti, komunikaciju, inforisanje, mogućnost učestvovanja u donošenju odluka, odgovornog upravjanja svojim karijerom, saradnju sa lokalnom samoupravom“, kaže Dragana Lazarević, koordinatorka Sektora za demokratiju i ljudska prava, udruženja AzBuki.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com