MerošinaRegion

Azbresnica – jedno od najstarijih sela merošinskog kraja, koje se pominje još u turskim tefterima

Sela merošinske opštine

U Toplici su od vajkada postojale dve Bresnice, obe pod Jastrepcem. Kako bi se razlikovale, ovoj merošinskoj dat je dodatak Az, prvo slovo u staroslovenskoj azbuci i tako nastade naziv Azbresnica.

Azbresnica je veoma staro selo, pominje se još u turskim tefterima, a tu činjenicu podupiru ostaci neistraženog starog grada, koji je pripadao zaštitnom pojasu starog Naisusa, odnosno Niša.

Nakon oslobođenja od turaka, Azbresnica postaje sedište opštine Azbresničke, seljani pamte da je pre Velikog rata predsednici bili Ignjat Tončić, zatim Milan Stanković i Mladen Jevtić. Između dva rata ponovo dobija status sedišta opštine.

Osnovna škola u Azbresnici osnovana je 1912. godine. U prvo vreme škola je bila smeštena u kući Blagoja Jevtića i imala je četiri razreda. Prvi učitelj Bio je Lazar Đurović poreklom iz Hercegovine. Sada u Azbresnici radi osmogodišnja škola u koju, pored azbresničke dece, idu i deca iz okolnih sela.

U selu postoji crkva Svetog Teodora Tirona, sedište je azbresničke parohije, podignuta je u periodu između 1901. i 1903. godine, na temeljima starog hrama, za koji neki autori tvrde da je postojao pre Kosovskog boja. Pored ove postoji još jedna manja crkva u ataru sela, poznatija kao Kapela Svetog Pantelejmona. Još uvek nije osvećena ni oslikana, a u njoj se služi samo jutarnja služba na dan sveca.

Na Azbresničkoj reci do pre pola veka bilo je 6 vodenica, sve su bile izgrađene od kamena, a mogle su da rade samo u vreme velikog vodostaja. Danas ne postoji ni jedna.

Stanovništvo se u prošlosti bavilo uglavnom stočatstvom i sečom i prodajom drva, dabas se uglavnom bavi ratarstvom i voćarstvom. Po popisu iz 2011. godine u selu živi 726 stanovnika sa tendencijim smanjivanja. U selu posluje jedna veća privatna firma koja se bavi izradom stubova za uličnu rasvetu.

Do 1979, godine u sastavu Azbresnice bilo je i selo Jovanovac, o kome će tek biti reči.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com