Društvo

Avionom iz Niša do Beograda

Na novom spisku avio – linija u javnom interesu koji je usvojila Vlada Srbije , po prvi put su se našli letovi iz Kraljeva, kao i let Niš-Beograd-Niš. Kako najavljuju, planirano je da prvi avion iz Niša do Beograda poleti sledeće godine. Na ovoj relaciji leteće se četiri puta nedeljno.

Od januara 2022. godine do kraja 2023. godine sa niškog aerodroma “Konstantin Veliki” dva puta nedeljne trebalo bi da saobraća avion do i od Frankfurt/Hana, Kelna, Ljubljane i Istanbula, a u toku letnje sezone i to Atine i Tivta.

Četiri leta nedeljno trebalo da bude na relaciji Niš-Beograd-Niš, a dva puta nedeljno trebalo bi da saobraća linija od Kraljeva do Istanbula, a toku letnje sezove i do Tivta i Soluna, prenosi portal Novaekonomija.

Linija u javnom interesu može da se proglasi ako se odnosi na rutu ka aerodromu koji opslužuje region ili regione u razvoju u Srbiji ili ukoliko ruta ima manje od 100.000 putnika godišnje, navodi se u Uredbi o uslovima za proglašenje linije u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju.

Pogodnosti za obavljanje avio-prevoza na liniji u javnom interesu mogu da obuhvataju i kompenzaciju koja se daje avio-prevoziocu, ali u tom slučaju iznos ne sme da premaši neto troškove “uzimajući u obzir odgovarajući prihodi koji zadržava avio-prevozilac, kao i razumnu dobit”, piše u Uredbi, piše portal Novaekonomija.

Pre dve godine, Vlada je donela odluku o proglašenju linija u javnom interesu koje su poletale sa niškog aerodroma.

2019. godine Er Srbija je dobila subvencije za 12 avio-linija, u vrednosti od 5 miliona evra na godišnjem nivou, napisano je na ovom portalu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com