AleksinacDruštvo

Autolimar Ljubiša (72) ima neobičnog ljubimca – helikopter koji je sam napravio

Ljubiša Miletić (72), autolimar iz sela Skorica pored Ražnja, iako je zakoračio u osmu deceniju i dalje svakodnevno popravlja automobile i gotovo po čitav dan je u radionici, a malo slobodnog vremena koje ima posvećuje svom ljubimcu – helikopteru koji je sam napravio.

Ljubišina ljubav prema helikopterima potiče još iz vojničkih dana provedenih u Nišu u na jugu Srbije. Obezbeđujući mesta na koja su sletali vojni helikopteri imao je priliku da razgovara sa pilotima i mehaničarima i tada je shvatio da bi i on sam mogao da napravi jednu letelicu.

Najveći deo svog helikoptera napravio je 1985. godine i od tada ga stalno popravlja i usavršava, a nedavno je završio i garažu specijalno namenjenu letelici.

Ljubiša Miletić (72), autolimar iz sela Skorica pored Ražnja

Miletić je za naš portal kazao da je helikopter napravio po nacrtima koje je nabavio od poznanika inženjera, pilota i aviomehaničara.

“Konstrukciju letelice napravio sam od specijalnih čeličnih cevi tankih zidova, glavu elise nabavio sam na otpadu od starog ruskog helikoptera, motor od jednog “citroena”, a sedište sam uzeo od “fiće. Sve ostale delove sam napravio ručno ili su mi ih, po mojim nacrtima, napravili majtori koji imaju strugove i glodalice. Konstrukciju sa motorom napravio sam radeći danonoćno dvadesetak dana. Medjutim, nakon toga punih 20 godina nisam uspeo da nabavim elise kako bih ga kompletno sastavio”, objašnjava Ljubiša.

Nakon što je napravio elise od specijalnog aluminijuma nabavljenog u Nemačkoj, nastavio je da stalno usavršava svoju letelicu.

“Dok sam bio mlad moja najveća želja je bila da makar malo letim helikopterom koji sam napravio. Sada više nemam takve snove jer je pilotiranje za mlade ljude, ali mi i dalje pričinjava veliko zadovoljstvo da stalno usavršavam svoju letelicu. Popravljam automobile pa za “svoju dušu” majstorišem oko helikoptera. Ono što je loše zamenim dobrim, ono što je zastarelo modernizujem. Nabavio sam mu i nov akumulator”, izjavio je Ljubiša.

Dodaje da će nakon što izabalansira elise, helikopter moći da se odvoji od tla i održava u vazduhu.

“Žao mi je što nisam stigao ranije do ove faze, da mogu malo i da ga provozam. Ovako mi je cilj da ga kompletno završim tako da kada neko dođe mogu da mu pokažem kako radi. Dolazili su kod mene, ali i dalje dolaze ljudi koji vole helikoptere. Ima među njima i pilota, avio-mehaničara, inženjera. Svima je zanimljivo što sam uspeo sam da napravim letelicu. Sada dok je u garaži i ne izgleda atraktivno jer zbog malog prostora moram da skidam elise da bi ga uparkirao, ali na otvorenom je sasvim drugačija slika ”, kazao je Ljubiša.

Ljubiša Miletić (72), autolimar iz sela Skorica pored Ražnja

Prema njegovim proračunima do sada je u helikopter uložio preko 20.000 evra, ne računajući novac koji je uložio u garažu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com