DruštvoEkonomija

Autobusi prevoznika “Ćurdić” ne poštuju red vožnje. Direkcija najavljuje raskid Ugovora

Sve je više Nišlija koji se obraćaju redakciji Niških Vesti i žale se na neredovan broj polazaka autobosa na liniji Duvanište – Železnička stanica, koja je poverena prevozniku “Ćurdić”. “Takva situacija traje već neko vreme, tako da smo mi prinuđeni da se snalazimo da ne bi zakasnili na posao”, žale se sugrađani koji koriste javni gradski prevoz.

Problem sa Ćurdićem, koji je počeo mnogo ranije, očigledno još uvek nije rešen. Najpre je, zbog vraćanja jednog broja autobusa u Beograd i narušavanja ugovorne obaveze javnog gradskog prevoza u Nišu, firmi „Ćurdić“ Grad isplatio manje para nego što je to ugovorom bilo predvidjeno. 

Ubrzo nakon toga Ćurdić je zapretio Gradu da će povući svoje autobuse sa niških ulica. Pregovorima sa prevozikom i taj problem je prevaziđen, ali očigledno samo na kratko.

Neredovni polasci, nepoštovanje reda vožnje, realnost je sa kojom se Nišlije susreću svakog dana i to na liniji broj 6, centralnoj gradskoj liniji, koja prolazi kroz najveća niška naselja u širem centru grada.

“Niko ne reaguje na naše probleme, svi ćute. Pisali smo i Direkciji za javni prevoz putnika, ali odgovora nema. Ukoliko se situacija ne poboljša, mi smo prinuđeni da preduzmemo drastičnije mere. U tom slučaju blokiraćemo saobraćaj, pa će nas valjda tada neko primetiti”, ističu sugrađani koji koriste liniju br. 6.

Nije ovo jedini komentar, pojedini prete tužbom, drugi najavljuju blokade puta, mnogi šalju snimke redakciji sa pitanjem “dokle više ovakvi da nas voze”?.

 

 

 

 

 

 

I Nišlija Bojan Veličković poslao je redakciji Niških Vesti fotografiju sa komentarom.

U Direkciji za javni gradski saobraćaj kažu da su upoznati sa problemima putnika na toj liniji, jer dodaju i njima su se javljli nezadovoljni građani. Međutim, vezani su Ugovorom.

Zašto Direkcija ne raskine Ugovor sa prevoznikom koji je u obavezi da obavlja komunalnu delantnost, pitali smo v.d. direktora Direkcije Milana Milića.

“Ugovorom je predviđeno da ukoliko prevoznik više od mesec dana vozi ispod 85 posto na određenoj liniji, Ugovor može da se raskine. Nakon što smo dobili pritužbe od građana mi smo pratili prevoznika i utvrdili da on zaista vozi ispod ugovorenih 85 posto. Ugovorom smo vezani za prevoznika i moramo da poštujemo određenu proceduru, inače bi mi problem rešili mnogo brže”, rekao je Milić Niškim Vestima.

U skladu sa Zakonom o javnom privatnom partnerstvu Direkcija je dužna da obavesti prevoznika o namerama da želi da raskine Ugovor i da mu da rok da te nepravilnosti otkloni.

“Mi smo Ćurdiću juče dali rok od 8 dana da otkloni nedostatke i da u potpunosti poštuje red vožnje. Međutim i juče i danas nastavlja se ista situacija. Pratićemo narednih osam dana i ukoliko prevoznik i dalje ne poštuje red vožnje mi ćemo najverovatnije do kraja meseca da raskinemo Ugovor s njim”, objašnjava Milić.

Direktor Direkcije za javni prevoz kaže da i ukoliko dođe do raskidanja Ugovora građani ne treba da brinu.

Foto: Niške Vesti

“Razmatramo sve situacije i preduzimamo mere kako građani ne bi osetili nedostatak. Ipak se nadamo da će prevoznik da se popravi, jer nije naš interes da raskinemo Ugovor. Međutim, interes građana nam je na prvom mestu, ne možemo da ćutimo dok se neko igra sa ljudima koji redovno kupuju mesečne karte, a koji za uzvrat kasne na posao, u školu, ne mogu da odu na vreme kod lekara i traže druge vrste alternativnog prevoza. Sistem prevoza na liniji 6 je kompletno urušen, a ona kreće od najvećeg stambenog naselja u centralnoj Gradskoj opštini Medijana. Mi takvo ponašanje prevoznika ne možemo više da tolerišemo niti da dozvolimo”, kategoričan je Milić i dodaje da je ovo zadnji rok i poslednji pokušaj Direkcije sa ovim prevoznikom da poštuje ugovorene obaveze.

Ukoliko Ćurdić nastavi neredovno da prevozi Nišlije od 1. decembra biće zamenjen novim, a nakon toga će biti raspisana javna nabavka.

Kako nezvanično saznajemo Direkcija za javni gradski prevoz je više puta razgovarala sa prevoznikom, ali je on nastavio isto da se ponaša. I prošle nedelje su iz ovog preduzeća ponovo uputili dopis Ćurdiću u kome su ga pozvali na sastanak u vremenu kad on to odredi, na mestu gde on želi i koji god dan želi. On se nije odazvao na taj poziv i u Direkciji kažu da sa njim trenutno nemaju nikakav kontakt.

Foto: Niške Vesti

Vozači odlaze u inostranstvo

Ćurdić bi u Nišu putnike trebalo da prevozi sa 23 vozila, na gradskim i prigradskim linijama. Kako nezvanično saznajemo vozila su u Nišu, a jedan od razloga ne poštovanja reda vožnje mogao bi da bude nedostatak vozača, pošto je veliki broj napustio našu zemlju, kaže izvor Niških Vesti koji je želeo da ostane anoniman.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com