DruštvoEkonomijaRegion

AUTO-PUT MIRA doneće bolju perspektivu za Kuršumliju, Prokuplje, Merošinu a naročito Niš (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirivić obišao je radove na petlji Merošina, budućeg auto-puta od Niša do Merdara. Izvođač radova je firma Strabag, a naručilac Koridori Srbije.

Prva pod-deonica u dužini od 5,5 kilometara trebalo bi da bude završena do jula naredne godine, a ostale deonice su u završnoj fazi dobijanja građevinske dozvole, istakao je direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić. On je ministra upoznao i sa ostalim detaljima projekta, istakavši da će najzahtevnija deonica od Pločnika do Merdara imati čak 27 kilometara mostova i tunela, kao i da se ta deonica nalazi u fazi pripreme projektno-tehničke dokumentacije i pronalaženja najoptimalnijih rešenja za realizaciju projekta.

Obilazak radova kod Merošine; Foto: Niške Vesti

“Ovaj projekat je nazvan auto-putem mira, to je krupna reč, ali svakako je ovaj auto-put mnogo više od infrastrukturnog projekta, jer on mora da donese mnogo bolju perspektivu i za Kuršumliju i za Prokuplje i za Merošinu, a naročito za Niš, kako bi postao pravi regionalni centar”, istakao je Momirović.

Obilazeći radove u društvu direktora Koridora Srbije, gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, predsednika opštine Merošina Saše Jovanovića, gradonačelnika Prokuplja Milana Aranđelovića i načelnicima Nišavskog i Topličkog okruga, ministar Momirović je istakao važnost završetka radova na ovom auto-putu u što skorijem roku kako bi se i u ovom delu Srbije otvorio što veći broj fabrika.

“Od otvaranja radova koje je predsednik Vučić najavio pre 3 meseca, nekoliko firmi je pokazalo interesovanje za investiranje u našu opštinu, jedna od većih je švajcarska firma Bošing, koja se bavi proizvodnjim mašina za čišćenje snega. Svaki investitor za nas kao nerazvijenu opštinu mnogo znači, a dobra infrastrukturna povezanost je preduslov za privlačenje investicija i otvaranje fabrika”, rekao je predsednik opštine Merošina Saša Jovanović.

Opšina Merošina će ovim projektom obezbediti vezu sa lukom Drač u Albaniji, a već postojeću infrastrukturnu povezanost sa niškim aerodromom i auto-putem E-75, unaprediti kako bi postala još atraktivnija lokacija ne samo potencijalnim investitorima, nego i turistima iz čitavog sveta.

Obilazak radova kod Merošine; Foto: Niške Vesti

Aut-put mira, je deo budućeg autoputa Niš-Priština-Drač dužine 383 kolimetara koji će povezati Srbiju sa najvećom lukom u Albaniji i predstavljaće vezu Koridora 10 sa Rutom 6 (Skoplje-Priština) i Rutom 2b (Sarajevo-Podgorica-Valona).

Cilj projekta je bolje regionalno povezivanje, ušteda na vremenu putovanja i operativnim troškovima, kao i povećanje bezbednosti saobraćaja. Procenjena vrednost radova je 225 miliona evra, od čega je 185 miliona obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, 40 miliona evra je pomoć EU, a 30 miliona je obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Foto: Niške Vesti

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com