KulturaZabava

Austrijski filmski festival 2023

"Legendarni i ostvareni"

Ovogodišnji Austrijski filmski festival 2023 biće održan u Nišu od 20. do 24. aprila u bioskopu Cineplexx Niš, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, od 20 sati. Cena ulaznice je 200 dinara.

Ove godine izdvajaju se dve paralelne selekcije programa – “Legendarni – filmovi za sva vremena” koji uključuju izbor od sedam klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi i “Otkriveni – filmovi novog vremena” – izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije.

Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj i profesor Milutin Petrović.

“Svi savremeni filmovi će pored titlova na srpskom jeziku imati i prevod na engleski jezik, a u organizaciju će biti uključeno više desetina mladih volontera iz svih gradova gde se održava festival”, najavljuju organizatori.

Četvrtak, 20. april

19:00 “LegendArni – izbor klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi
PREDATOR (107 min, engleski, USA, 1987)

Režija: John McTiernan

Uloge: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Jesse Ventura
Vlada SAD je unajmila Dača (Arnold Schwarzenegger) i njegovu grupu komandosa za tajnu spasilačku misiju u džungli Centralne Amerike. Ali kada Dač i njegov tim, koji uključuje stručnjaka za oružje Blejna (Jesse Ventura) i agenta CIA Džordža, slete u Centralnu Ameriku, nešto nije u redu. Nakon što pronađu niz mrtvih tela, posada otkriva da ih lovi brutalno stvorenje sa nadljudskom snagom i sposobnošću da nestane u svojoj okolini.
Skoro nevidljiv, ovaj inteligentni vanzemaljski predator stapa se sa šumom i obara plen jednog po jednog, sve dok ne ostanu samo on i Dač.

21:00 “Otkriveni – filmovi novog vremena” – izbor savremenih austrijskih filmova novije produkcije
MÄRZENGRUND / IZNAD SVETA (110 min, nemački jezik, AT 2022)
Režija: Adrian Goiginger
Uloge: : Johannes Krisch, Jakob Mader, Gerti Drassl, Harald Windisch, Verena Altenberger

Početna Elijasova očekivanja su velika. On je sin najbogatijeg farmera u dolini Zilertal i očekuje se da će uskoro preuzeti razne porodične posede. Ali što se 18-godišnjak više trudi da ispuni nade koje se u njega polažu, to više pati. Sve se menja kada se preseli u planine. Elijas se ubrzo seli u divljinu i samoću, razvijajući blizak odnos sa svetom prirode.

Petak, 21. april

19:00 “LegendArni – izbor klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi
KONAN VARVARIN (129 min, engleski, USA, 1982)

Režija: John Milius
Uloge: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Sandahl Bergman, Ben Davidson, Cassandra Gaviola, Gerry Lopez
Dečak siroče Konan pao je u ropstvo nakon što su njegovo selo uništile sile opake Tulse Dumi i primoran je da godinama gura „Točak bola“. Kada dostigne punoletstvo, Konan kreće kroz praistorijski pejzaž Hiborijskog doba u potragu za čovekom koji je ubio njegovu porodicu i ukrao mač njegovog oca. Sa prelepom ratnicom Valerijom i strelicom Subotaiom, suočava se sa natprirodnim zlom.

21:00 “Otkriveni – filmovi novog vremena” – izbor savremenih austrijskih filmova novije produkcije
ALMA & OSKAR (88 min, nemački jezik, AT 2022)

Režija: Dieter Berner
Uloge: Emily Cox, Valentin Postlmayr, Anton von Lucke, Alexander Glehr, Johanna Scherz
Beč, proleće 1912. Odnedavno udovica, Alma Maler, dama bečkog visokog društva, zavodi Enfant Terrible bečke umetničke scene, mladog slikara Oskara Kokošku. Ono što je počelo kao seksualna avantura brzo se pretvara u intenzivnu aferu. Oskar vidi Almu kao svoju muzu, koja više služi njegovoj muškoj fantaziji nego stvarnosti. Alma je i sama umetnica – kompozitorka. Oskarova opsesija da ovu ženu učini svojom dovodi u opasnost njen san da i sama postane uspešna. Počinje igra moći i zavisnosti koja dovodi i Almu i Oskara na ivicu samouništenja.

Subota, 22. april

19:00 “LegendArni – izbor klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi
TERMINATOR 1(107 min, engleski, USA, 1984)
Režija: Džejms Kameron
Uloge: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton, Paul Winfield
Prerušena u čoveka, mašina za ubijanje iz budućnosti poslata je u 1984. godinu da ubije konobaricu Saru Konor, koja ništa ne sumnja. Ali Sara nije bez zaštite. Borac za slobodu Kajl Ris takođe putuje u prošlost jer je Sara ključ za spas čovečanstva. Rodiće dete koje može da oslobodi ljude od vladavine mašina 2029.
21:00 “Otkriveni – filmovi novog vremena” – izbor savremenih austrijskih filmova novije produkcije
VERA (115, italijanski, AT 2022)
Režija: Tizza Covi, Rainer Frimmel

Uloge: Vera Gemma, Daniel de Palma, Sebastian Dascalu, Annamaria Ciancamerla, Walter Saabel

Vera živi u senci svog slavnog oca, čuvenog glumca špageti vesterna Đulijana Đeme. Umorna od svog površnog života i međuljudskih odnosa, ona luta kroz rimsko visoko društvo. Kada povredi dete u saobraćajnoj nesreći u predgrađu, uspostavlja intenzivan odnos sa osmogodišnjim dečakom i njegovim ocem. Ali uskoro shvata da je i u tom svetu ona samo instrument za druge.

Nedelja, 23. april

19:00 “LegendArni – izbor klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi
TRUE LIES (141 min, engleski, 1994)
Režija: Džejms Kameron
Uloge: Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tom Arnold, Bill Paxton, Art Malik, Tia Carrere
Hari Tasker (Arnold Švarceneger) je tajni agent koga porodica poznaje kao dosadnog prodavca. Zadatak mu je da traga za nuklearnim projektilima u posedu islamskog džihadiste Aziza (Art Malik). Harijeva misija se komplikuje kada shvati da njegova zanemarena žena Helen (Džejmi Li Kertis) razmišlja o aferi sa Sajmonom (Bil Pakston), prodavcem polovnih automobila koji tvrdi da je špijun. Kada Aziz kidnapuje Harija i Helen, tajni agent mora istovremeno da spase i svet i svoj brak.

21:00 “Otkriveni – filmovi novog vremena” – izbor savremenih austrijskih filmova novije produkcije
PATIENT ZERO / NULTI PACIJENT (93 min, engleski jezik, AT 2018)
Režija: Stefan Ruzowitzky

Uloge: Matt Smith, Natalie Dormer, John Bradley, Clive Standen, Agyness Deyn, Stanley Tucci
Supervirus je pretvorio čovečanstvo u veoma inteligentne, moderne ubice, a asimptomatska žrtva koja može da komunicira sa zaraženima mora da povede poslednje preživele u lov na Nultog pacijenta i lek. Holivudsko ostvarenje austrijskog Oskarovca obećava uzbudljivo veče uz film za koji bi mnogi rekli da je anticipirao pandemiju 2020.

Ponedeljak, 24. april

21:00 “Otkriveni – filmovi novog vremena” – izbor savremenih austrijskih filmova novije produkcije
NARZISS UND GOLDMUND / NARCIS I ZLATOUSTI (120 min, nemački jezik, AT 2020)
Režija: Stefan Ruzowitzky
Uloge: Jannis Niewöhner, Sabin Tambrea, Henriette Confurius, Uwe Ochsenknecht
Kao mladić Goldmund je poslat u manastir da se iskupi za grehe svoje majke. Ovde upoznaje početnika Narcisa i započinje duboko prijateljstvo. Nekoliko godina kasnije, Narcis odlučuje da nastavi da živi u molitvi i meditaciji, dok Goldmund bira put dalje od manastira da bi postao avanturista. Veoma dramatičan trenutak ponovo okuplja prijatelje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com