Društvo

Audicija za Majsku pesmu u subotu u Dečijem centru

Audicija za 44. Festival kompozicija za decu “Majska pesma 2018” biće održana u subotu 24. marta u 11 sati u Dečijem centru u Nišu.

Biće odabrana najtalentovanija deca, a testiraće ih niški kompozitor Bratislav Zlatković, koji je i umetnički direktor festivala. Najbolji od njih će otpevati 14 već pripremljenih kompozicija, na osnovu kojih će biti odabrani oni koji će nastupiti na festivalu.

“Majska pesma je najstariji festival muzičkog stvaralaštva za decu i jedan od retkih koji se kontinuirano održava u našem gradu. Na Festivalu učestvuju deca školskog uzrasta od 7 do 15 godina i za 44 godine postojanja napravljena je bogata arhiva koja broji više od 700 kompozicija za decu. Pored solista u programu učestvuju i horovi, ansambli i plesne grupe, koji doprinose popularizaciji ove vrste umetnosti i umetničkog stvaralaštva za decu”, kaže Sandra Petković direktor Dečijeg centra Niš.

Osnivač i organizator festivala, od 1974. godine je Dečiji centar Niš pod pokroviteljstvom skupštine grada Niša. Iako osnovana kao gradska manifestacija, Majska pesma je odavno prevazišla lokalne okvire, jer se u takmičarskom delu nađu i mali pevači iz brojniih gradova u Srbiji. Interesovanje postoji i van granica naše zemlje.

“Javljali su nam se autori iz Zagreba i Banja Luke, ali su ove godine zakasnili sa prijavom. Već smo napravili izbor kompozicija, tako da ćemo njih pozvati na jubilarni 45. Festival. Možda to bude prekretnica, pa Majska pesma dobije međunarodni karakter, čemu težimo svih prethodnih godina”, napominje Petković.

O značaju festivala i njegovom kvalitetu govori podatak da su mnogi, već afirmisani umetnici, svoje prve muzičke korake načinili upravo na Majskoj pesmi u Nišu. Među njima su Nataša Bekvalac i Maja Nikolić kao i brojni drugi.

U realizaciji “Majske pesme” učestvuju brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije, višestruko nagrađivani i priznati kompozitori za decu, tekstopisci i pedagozi, kako sa svojim autorskim delima tako i u žiriju.

I ove godine kompozicije će ocenjivati dečji i stručni žiri koji će dodeliti nagrade za najbolju muziku, tekst, aranžman i interpretaciju.

Festival “Majska pesma” biće održan 24. maja 2018. u Domu vojske, a za tu priliku Dečiji centar priprema bogat program pratećih manifestacija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com