Zdravlje

Atropin iz bunike i lek i otrov, doze su strogo kontrolisane

U krvi i urinu dva odrasla muškarca i dvoje dece niški Zavod za sudsku medicinu utvrdio je prisustvo atropina iz korovske biljke bunike. Atropin je lek koji ima primenu u mnogim granama medicine, ali u strogo kontrolisanim dozama, ističe prof. dr Goran Ilić, direktor Zavoda za sudsku medicinu.

Atropin se u medicini najčešće koristi kao protivotriv u slučaju trovanja insekticidima i nekim vrstama gljiva, a dobija se iz korovske biljke bunike. Po rečima prof. dr Gorana Ilića, u hranu, odnosno heljdino brašno koje je konzumiralo četvoro otrovanih, najverovatnije je došao iz prirode , jer drugog načina nema.

„Atropin se koristi za širenje zenica u oftalmologiji, u anesteziji da bi se smanjila sekrecija iz disajnih puteva prilikom hirurških zahvata, a i za ubrzanje rada srca kod onih pacijenata koji imaju usporen rad. U većim dozama, može dovesti do ozbiljnih problema, halucinacija, delirijuma, pa čak i do smrtnog ishoda.“, podvlači profesor Ilić.

Isti su  i simptomi trovanja koje su pacijenti imali, a to su proširene zenice, suvoća usta, crvenilo lica, ubrzani rad srca.

„Retko se ovaj lek koristi kod kuće, individualno. Što se tiče prirode, atropin se nalazi  bunikama, velebilju i verovatnija je mogućnost da je tako dospeo u hranu pcijenata koji su otrovani“, ističe Ilić.

Po njegovim rečima, poslednji pacijent koji se javio UKC Niš imao je nešto niže vrednosti atropina u krvi i urinu u odnosu sa oca i dvoje dece koji su pre par nedelja hospitalizovani zbog trovanja.

„Atropin se koristi u dozama od nekoliko miligrama dnevno, jedino se kod trovanja insekticidima može koristiti u visokim koncentracijama da bi se sprečilo dejstvo drugog, opasnijeg otrova, čak do 100 miligrama i to će već dati simptome atropinizacije. Opisani su slučajevi trovanja dozama od preko 100 milograma, a postoji i slučaj da je čovek preživeo unošenje čitavog grama atropina u toku jednog dana“, objašnjava Ilić.

Nalaz 0,2 miligrama po litru krvi u analitičkim studijama dovodi do smrti.

Prof. dr Goran Ilić
direktor Zavoda za sudsku medicinu

„Slučajevi trovanja atropinom nisu tako česti, ali kada se dese obično je veći broj povezanih slučajeva, št znači da je atropin u obliku svog biljnog izvora dospeo u hranu. Obično bude serija i može ih biti desetak u toku godine, zaključuje prof. dr Goran ilić, direktor Zavoda za sudsku medicinu.

Podsetimo, svo četvoro otrovanih u ishrani su koristili  heljdino brašno, koje se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ali i i svim većim marketima. Njegova cena varira od oko 300 do 500 dinara za kilogram, u zavisnosti da li je domaći proizvođač, ili je iz uvoza.

U nekim medijima pojavila se vest da je nakon ovih trovanja  heljdino brašno povučeno iz prodaje još 18. avgusta,  u niškim prodavnicama ga je bilo krajem avgusta.

U Odeljenju poljoprivedne inspekcije za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla i kontrolu obrađivača duvana i proizvođača duvanskih proizvoda Ministarstva poloprivrede, rekli su da je sporna serija povučena iz prodaje, ali nisu precizirali o kojoj količini je reč, a nisu sopštili  ni ime proizvođača, jer je „supervizija“ u toku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com