Društvo

Ateljei u Tvrđavi, stradali u požaru, biće obnovljeni

Prva faze realizacije projekta koji se sprovodi kroz program prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske, a koji treba da promoviše turističke kapacitete Niša i Sofije predstavljena je u Nišu.

Prezentaciji projekta prisustvovali predstavnici institucija koje će projekat realizovati kao načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović. O projektu i njegovom značaju za Niš govorili su Bratislav Stoiljković, koordinator projekta prkogranične saradnje i Ljiljana Berić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Niš.

“Jedna od najvažnijih projektnih aktivnosti je izrada kompletne građevinsko-arhitektonske dokumentacije za rekonstrukciju tvrđave, pre svega za obnovu ateljea koji su stradali u požaru. Partneri na projektu su Institut za progres i saradnju Zapadnog Balkana i glavni grad Bugarske Sofija, kao i organizacija iz bugarskog grada Montana, a njegova vrednost je 840 hiljada evra, od čega je 500 hiljada donacija Evropske unije’’, kazao je Bratsilav Stoiljković.

Ključne aktivnosti su izrada projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju ateljea koji su izgoreli pre više godina.

‘’Uz to izradićemo i makete Tvrđave iz njenog najsjajnijeg perioda koje će biti postavljene na ulazu i izlazu iz Tvrđave, izrađena je studija koja opširno analizira istorijski značaj niške Tvrđave i njen značaj i imaćemo Srednjovekovni festival planiran za proleće iduće godine. Partneri iz Bugarske imaju svoje aktivnosti, a najvažnija je rekonstrukcija Vizantijskog mauzoleja iz 4.veka’’, istako je Stoiljković.

On je dodao da projekat ne predviđa sanaciju pomenutih objekata već samo izradu projektne dokumentacije.

‘’To je jedan složen zadatak i to radimo u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika, a u komunikaciji smo i sa Ministarstvom kulture i sa Gradom. Napravićemo potpunu dokumentaciju sve do građevinske dozvole da u nekoj narednoj fazi iz EU sredstava ili republičkih pa i gradskih ovde može da se izvede i rekonstrukcija ateljea’’, dodao je Stoiljković.

U projektu je i Zavod za zaštitu spomenika u Nišu čija je uloga pre svega savetodavna.

‘’Ovo je projekat koji se uklapa u ono što mi trenutno radimo, a to je Studija zaštite Tvrđave koju radimo na zahtev novog gradskog rukovodstva’’, kazala je Ljiljana Berić. ‘’Studiju radimo u funkciji poboljšanja turističkog kapaciteta Grada Niša za period 21-31 godinu. Studija obuhvata i rimski i turski period i arheološko sagledavanje i nekih drugih stvari koje će oplememiti u budućnosti prostor unutar i oko same Tvrđave. Ovaj projekat je prvi korak ka sređivanju jednog od postojećih objekata koji treba da dobiju drugo ruho’’, istakla je Berić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com