DruštvoObrazovanje

Asistent iz Niša dobitnik nagrade Matematičkog instituta SANU

Stefan Stanimirović, asistent na niškom Prirodno matematičkom fakultetu, dobitnik je ovogodišnje nagrade Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) za za najbolju doktorsku disertaciju u oblasti računarstva. Stefan Stanimirović od 2015. godine radi kao asistent na Departmanu za računarske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, a nagradu je dobio za rad “Poboljšani algoritmi za determinizaciju fazi i težinskih automata”.

 

 

“Sve čestitke našem dr Stefanu Stanimiroviću i njegovom mentoru, sa željom da nastave da nižu uspehe i na taj način promovišu svoj naučni rad i naš Fakultet”, poručuju na PMF-u.

Dodaju da je ova godina značajna jer je prvi put da se ova nagrada za računarstvo dodeljuje doktorskoj disertaciji odbranjenoj na PMF-u Nišu.

Doktorsku disertaciju Stefan je odbranio avgusta 2019. godine na PMF-u, pod mentorstvom dr Miroslava Ćirića, redovnog profesora na našem fakultetu. Algoritmi za determinizaciju su vrlo važni jer, dok su težinski automati našli primenu u veštačkoj inteligenciji (automatskom prepoznavanju govora), kompresiji slika i procesiranju prirodnih jezika, fazi automati se primenjuju u mnogim raznolikim oblastima, poput kliničkog ispitivanja, u psihologiji, bazama podataka, itd.

Stefan Stanimirović rođen je 1989. godine u Leskovcu, gde je završio osnovnu školu. Školovanje je nastavio u niškoj Gimnaziji “Svetozar Marković” u Specijalnom odeljenju za talentovane matematičare. Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Departman za računarske nauke upisao je 2008. godine, a 2011. godine dobio je nagradu Univerziteta u Nišu za najboljeg studenta Prirodno-matematičkog fakulteta. Sada radi kao asistent na istom Departmanu i predaje  učenicima specijalnih odeljenja u Gimnazijama “Bora Stanković” i “Svetozar Marković” u Nišu. Kao autor ili koautor objavio je dvanaest naučnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima, dok su rezultati prikazani na četiri međunarodne i domaće konferencije.

Prema Stefanovim rečima njegovi planovi su da ostane na PMF-u, gde je studirao i na kojem mu je pružena prilika da radi. Nastaviće da se bavi naučnim radom u istoj oblasti u kojoj je doktorirao. Oseća zadovoljstvo što je deo naučnog tima kojim rukovodi prof. dr Miroslav Ćirić.

“Sve čestitke našem dr Stefanu Stanimiroviću i njegovom mentoru, sa željom da nastave da nižu uspehe i na taj način promovišu svoj naučni rad i naš Fakultet”, poručuju na PMF-u.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com