Kultura

Art 55: Aleksandrini i Natalijini prostori svetlog i tamnog

U Galeriji “Art 55” u sredu 1. marta u 19 sati svečano će biti otvorena izložba radova  Aleksandre Stojanović i Natalije Stamenković. Izložba pod imnom “Prostori svetlog i tamnog” moći će da se pogleda do 11. marta.

Aleksandra Stojanović je rođena u Surdulici 1999. godine, a diplomirala je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, na odseku – slikarstvo. Trenutno je na Master studijama u klasi profesora Bratislava Bašića. Član je umetničkog udruženja Diversus Visum – DIV.

Natalija Stamenković je rođena u Nišu 1999. godine. Diplomirani je likovni umetnik. 2022. godine završila Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu, na odseku – Slikarstvo. Trenutno je na Master studijama u klasi profesorke Katarine Đorđević.

Prostori svetlog i tamnog – reč likovnog kritičara

Kreativni identitet dve mlade umetnice, poetička različitost ili uspostavljanje mogućih relacija u likovnoj umetnosti i stvaralačkom procesu kojem su posvećene, njihova predanost i sazrevanje u istoj klasi na fakultetu, elementi su na osnovu kojih je moguće započeti iščitavanje radova koji čine ovu postavku.

Evidentan je njihov dinamičan odnos prema crtežu i u istraživanju linije. On obeležava ne samo aktivnosti na studijama, već je osnov sada već prepoznatljivih autorskih tokova Aleksandre i Natalije. Priroda i okruženje u aktuelnim radovima Natalije Stamenković zasnovani su na percepciji otvorenih vizura, širokih voda i karakterističnih fluidnih planova.

Pejzaž koji je baziran na viđenoj ili imaginarnoj sceni, pažljivo je koncipiran. Tokovi koji meandriraju i koji kanalima završavaju u prostranstvu bez granica, otkrivaju statične vode okružene visokim travama. Svojom sceničnošću čitav pejzaž ispunjen je uznemirujućom atmosferom odsustva života. Nada da je duboko u vodi opstala klica života, ipak i dalje postoji. I upravo tako viđena i prikazana priroda, nedvosmisleno ukazuje na potrebu umetnice da se suočava sa vlastitim dilemama i da stalno promišlja.

Ona je osnov njenih sveukupnih aktivnosti, često nesiguran prostor traganja sa neizvesnim ishodom. U isto vreme, poetika koja je pred nama otkriva autorku otvorenu za izazove, spremnu na nužnost stalnog kretanja i promena. Predstava stilizovane figure, traganje za njenim karakterom i insistiranje na njenoj pojavnosti, uobličavaju izraz Aleksandre Stojanović. Njen stav o figuri kao elementu, istovremeno se može prihvatiti kao prilika za razmatranje različitih pristupa u istraživanju struktura i kompozicionih celina. Sveden i čitljiv oblik tela biva transformisan u višestruko uvećanje detalja.

Njegovi segmenti tako postaju nove površine građene linijskim tkanjem različitog intenziteta. Ciklus radova iz aktuelne tematske celine zasnovan je na ideji o povezanosti crteža i njihovoj međusobnoj uslovljenosti i komunikativnosti. Njen odnos prema crtanju i liniji kao sredstvu vizuelnog izraza upečatljiv je. On je na diskretan način nagoveštaj emotivnih stanja i unutrašnjih nemira koji je prate.

“Obostrana namera za istraživanjem autentične forme, rezultiraće takođe i zajedničkim radom u drugačijem vizuelnom formatu. Audio i video zapis jasno koncipiran i izveden, otkriće potrebu Aleksandre i Natalije da načine iskorak u medij koji u pravoj meri korespondira sa crtežima u izložbenoj postavci. Paralelno praćenje nastajanja dve studije na papiru, na ogoljen i direktan način svedoče o temperamentu umetnica, njihovoj unutrašnjoj dinamici, emocijama protkanim stvaralačkim procesima, dilemama, konačno o njihovim zrelim stavovima”, smatra likoni kritičar Slobdan Radojković.

 

Rad Aleksandre Stojanovic
Foto: Art 55

Galerija Art 55 nalazi se u Ulici Ćirila i Metodija 17a, preko puta Filozofskog fakulteta,  www.art55.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com