DruštvoKultura

Arhiv i Muzej pripremaju zajedničku izložbu – stari izgled gradskog trga

Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva Niš i Nenad Spasić, direktor Narodnog muzeja, potpisali su Protokol o saradnji kojim će biti proširena saradnja ove dve ustanove, posebno kada se radi o digitalizaciji istorijskog nasleđa, ali i priprema zajedničkih izložbi budući da i jedna i druga ustanova imaju isti zadatak, da istoriju grada o okoline otrgnu od zaborava, sačuvaju je i prezentuju publici.

“Strategija razvoja kulture Republike Srbije od 2019. do 2020. godine vidi digitalizaciju kao važan faktor za zaštitu kulturnog nasleđa. Potrebno je pratiti razvoj informacionih tehnologija, a lakše je to raditi u društvu sa kolegama, pomažući jedni drugima. Protokol koji potpisujemo prati smernice Strategije, stavljajući akcenat na zaštitu, vidljivost i dostupnost informacija o kulturnom nasleđu”, kazala je Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva.

Dve ustanove za sledeću godinu pripremaju zajedničku izložbu koja će prikazati kako je izgledao Niš u prošlom veku. Ideja da se centralni gradski trg građanima prikaže kroz istoriju rodila se onog trenutka kada je počela rekonstrukcija Trga kralja Milana.

Foto: V. P.

“Važno je da naši sugrađani sada, kada se menja izgled centralnog gradskog trga vide kako se on, zapravo, i do sada menjao kroz vreme”, kaže Snežana Radović.

Direktor Narodnog muzeja Nenad Spasić ističe  da saradnja dveju ustanova dugo traje, a potpisivanje Protokola o saradnji je samo formalna potvrda te saradnje.

“Digitalizacija jeste prevashodni zadatak i Narodni muzej je ispratio inicijativu ministarstva u smislu popularizacije i prezentacije kulturnog dobra, koje je javno dobro i koje treba da postane nacionalno i da, na kraju krajeva, prevaziđe nacionalne granice”, ističe Nenad Spasić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com