DruštvoKultura

Arheološko nalazište Medijana na proleće očekuje turiste

Arheološko nalazište Medijana u Nišu će na proleće naredne godine opet biti dostupno javnosti nakon šest godina kako je zatvoreno zbog radova na pokrivanju vile nadstrešnicom, kaže Vesna Crnoglavac, pomoćnica direktora Narodnog muzeja u Nišu. Nakon završetka svih planiranih radova, nalazište Medijana će ponovo biti dodtupno turistima koji su prethodnih godina bili uskraćeni za njegovu posetu.

“Uređenjem samog nalazišta, izgradnjom staza i turističke infrastrukture, postavljanjem tabli sa informacijama, ograđivanje trena gde se nalaze mozaici kako bi posetioci mogli bezbedno da priđu da pogledaju i fotografišu, nalazište će biti spremno za posetu turista”, kaže  Vesna Crnoglavac.

Ona dodaje da se radi i urbanistički projekat koji je vrlo značajan i kojim će se predvideti razvoj ovog nalazišta, ne samo kroz istraživanje već i uređivanje jer je njihova želja da ubuduće gradime i arheološki centar koji će imati prostor za izlaganje.

U planu je da do kraja godine budu završeni radovi na zgradi muzeja koja se nalazi na ovom arheološkom lokalitetu.

“Muzej je pre dve godine raspisao konkurs za izradu projekta rekonstrukcije  ovog objekta, konkurs je uspeo, izabrano je najbolje rešenje, urađena tehnička dokumnetacija, a do kraja godine nas očekuje izvođenje samog projekta. Tako ćemo na proleće iduće godine imati otvorenu novu zgradu u nalazište”, zaključuje Crnoglavac.

Medijana je luksuzno predgrađe antičkog grada Naissusa, koje je izgrađeno krajem III i početkom IV veka tokom vladavine rimskog cara Konstantina Velikog i njegovih naslednika. Danas je Medijana jedan od najznačajnih arheološki parkova u Srbiji, u kojem se na površini od 40 hektara mogu videti ostaci raskošne vile sa peristilom, ostaci dve ranohrišćanske crkve, delovi žitnice, vojničkih baraka i vodotornjeva. Posetioci takođe mogu videti i više od 1000 kvadratnih metara vrednih podnih mozaika, koji dočaravaju deo raskoši ove jedinstvene carske rezidencije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com