Društvo

Arheološki park Medijana do kraja nedelje dobija osvetljenje

Arheološko park Medijana od ovog leta trebalo bi da bude otvoren za posetioce. Radovi na muzejskoj zgradi su intenzivirani, a do kraja nedelje se očekuje instaliranje rasvete.

Poslednja turistička poseta nekadašnjem luksuznom predgrađu antičkog grada Naisussa iz IV veka, u kojem je rođen i vladao car Konstantin Veliki, bila je na leto 2018. godine, a i tada je “radila” samo mesec dana. Privilegiju da posećuju Medijanu, poslednjih desetak godina, imali su samo arheolozi, radnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Narodnog muzeja Niš, povremeno novinari i predstavnici grada, kao i izvođači radova.

Kako je nedavno kazala većnica za kulturu grada Niša Adrijana Anastasov, muzejski prostor bi trebalo da bude završen do juna. Pre otvaranja sledi uređenje same unutrašnjosti zgrade, staza za posetioce, zamena ulazne kapije i rešavanje pravno-imovinskih odnosa koji se tiču biletarnice.

Za projekat turističke prezentacije arheološkog parka Medijana čeka se saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, budući da je reč o spomeniku od izuzetnog značaja.

Arheološki park Mediana će za turiste biti otvorena najmanje devet meseci godišnje, jer u zimskim mesecima mozaci moraju da budu zaštićeni.

Foto: niške vesti

Problemi na Medijani krenuli su još 2009. godine kada je urađen projekat natkrivanja vile sa peristilom. Ministarstvo kulture je taj projekat najpre obustavilo, a potom ponovo odobrilo 2012. godine u nameri da se posao završi, kako bi svo blago Medijane bilo prezentovano septembra 2013. godine na godišnjicu obeležavanja Milanskog edikta. To se, međutim, nije dogodilo.

Nove probleme donela je 2014. godina kada je započeta izgranja konstrukcije koja treba da zaštiti nalazište od atmosferskih uticaja. Tom prilikom oštećena muzejska zgrada, koja će posle sedam godina, konačno, biti završena.

Prve istraživačke radove na Medijani započeo je Feliks Kanic 1861. godine, a prva planska istraživanja započeta su 1932. godine i u kontinuitetu se sprovode do današnjih dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Pa ova Medijana ima da se uruši dok oni puste za prost narod da gledaju arheologiju. Toliki nemar, sporost u radu, nebriga, ne zainteresovanost za rad svog posla…. nisam vide u gradskoj vladi grada Niša. Ali zato krkanje u kafanu o narodnom trošku su odvojili narodne pare za isto!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com