DruštvoKultura

Apriliski vodič programa u NKC- u

Tokom aprila meseca, niška publika biće u prilici da pogleda uživa u koncertima, recitacijama, promocijama knjiga i u bogatom programu koji je pripremio Niški kulturni centar. 

     

 

Program: 

5. i 6. (utorak i sreda)
OKRUŽNA SMOTRA RECITATORA

Smotra recitatora predstavlja svojevrsno takmičenje u izražajnom kazivanju stihova.
Takmičenje se održava na Gradskom i Okružnom nivou, učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola a najbolji predstavljaju nišavski okrug na Republičkoj smotri recitatora u Valjevu.

Mala sala NKC-a, 10 sati.

7. (četvrtak)

A1 KINOTEKA: “Pop Ćira i pop Spira” (1957)

U okviru dugogodišnjeg projekta A1 Kinoteka, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija, digitalno je restaurirano još jedno filmsko ostvarenje. Jugoslovenski klasik „Pop Ćira i pop Spira“ iz 1957. godine, snimljen prema istoimenom humorističkom romanu Stevana Sremca, a u režiji Sofije Soje Jovanović nastavlja da „živi“ u novom sjaju. Ovo kultno ostvarenje od posebnog je značajno za našu kulturnu baštinu, jer je prvi igrani film u boji. Film je režirala Soja Jovanović, prva srpska rediteljka dugometražnih igranih filmova, koja je i nagrađena Zlatnom arenom na festivalu u Puli.
„Pop Ćira i pop Spira“ snimljen u produkciji Avala filma ostaje zapamćen jer na humorističan način prikazuje život u jednom vojvođanskom selu. Radnja filma odvija se u životopisnom, idiličnom mestu, u kom život seoske elite, dve popovske porodice, teče mirno u međusobnom razumevanju i prijateljstvu. Razdor u ove dve porodice unosi dolazak Petra Petrovića, mladog učitelja koji može da se oženi ćerkom samo jednog popa.
Ovaj filmski klasik je 23. film koji je kompletno digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta A1 Kinoteka, koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija kako bi sačuvala dela koja su proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.
Mala sala NKC-a od 19,00 (ulaz besplatan).

8. (petak)

IZLOŽBA slika Živote Bajkić pod nazivom „Vibracija prirode“

Galerija NKC-a od 18 sati
12. (utorak)

KONCERT polaznika radionice Branislave Podrumac

Velika sala NKC-a od 20 sati

16. (subota)

KONCERT ansambla Altro senso

Velika sala NKC-a od 19 sati

Ovaj sastav realizuje koncert u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu. Na programu će biti dva klavirska tria: Đuzepe Martuci C-dur i Đulio Rikordi A-dur.

19. (utorak)

Predstavljanje knjige TRIJUMF TRAGEDIJE Nenada Petrovića

Govore: Zoran Ćirić, urednik izdanja i Nenad Petrović, autor

Knjiga „Trijumf tragedije“ (NKC, 2021) otkriva avanture čovečanstva koje je preživelo nuklearni rat…

Nenad Petrović (1961, Vranje) piše kratke priče, romane, putopise, eseje, pozorišne i radio drame. Deset Petrovićevih drama izvedeno je na programima Radio Beograda.

Mala sala NKC-a od 18 sati

20. (sreda)

USKRŠNjI ANTIKVARIJAT – razmena starih knjiga

Terasa NKC-a od 12 do 15 sati

Tradicionalna manifestacija „Svetosavski antikvarijatˮ dočekao je svoje prolećno izdanje, te će se ovaj put razmena knjiga i okupljanje ljubitelja knjige održati pod vedrim nebom, na terasi Niškog kulturnog centra.

26. (utorak)

IZLOŽBA slika Peđe Rakićevića pod nazivom „Miris života“

Galerija NKC-a od 19 sati
28. (četvrtak)

MONODRAMA „Kakva ti je žena, takav ti je život“ glumca Dragana Marinkovića Mace
Velka sala NKC-a od 20 sati
28. i 29. (četvrtak i petak)

PETI FESTIVAL FANTASTIKE

Mala sala i hol NKC-a tokom dana i večeri

***
Tokom aprila
Rad žirija i pripreme za uručivanje književnih nagrada „Branko Miljković“ (za najbolju knjigu poezije u 2021. godini) i „Maleni cvet“ (za najbolju knjigu proze ili poezije za decu i mlade u 2021. godini).

(Više informacija o programima na sajtu i fejsbuk stranici NKC-a. Tokom meseca može doći do promena u programima, o čemu će NKC blagovremeno obavestiti javnost).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com