Virus KoronaZdravlje

Apoteke Niš prodale pola miliona zaštitnih maski

Epidemija korona virusa višestruko je prošle godine uvećala kupovinu vitaminskih preparata, maski i dezinfekcionih sredstava, podaci su Apotekarske ustanove Niš koja apoteke i ispostave ima na području čitavog Nišavskog okruga.

Gradjani su prošle godine kupili više od pola miliona zaštitnih maski samo u apotekama Apotekarske ustanova Niš, dok su pretprošle godine kupili tek nešto više od 17.000 komada.

Prema podacima te ustanove, u 2020. godini najprodavanije su bile hirurške maske i epidemiološke maske KN95.

Foto: Dejan Marković

U toku prošle godine prodato je nešto više od 370.000 hirurških maski i blizu 130.000 epidemioloških maski KN95, dok u 2019. godini nije prodata nijedna epidemiološka maska.

Kupovale su se “na veliko” i različita dezinfekciona sredstva, uglavnom gelovi za dezinfekciju ruku i male bočice etanola.

Gradjani su u apotekama Apotekarske ustanove Niš, jedinoj državnoj apotekarskoj ustanovi na području Nišavskog okruga, kupili prošle skoro 50.000 različitih boca dezinfekcionih sredstava, a u 2019. godini nešto više od 6.600 boca.

Bočica etanola od 100 mililitara najtraženiji je proizvod i prodato je skoro 18.000 komada tog dezinfekcionog sredstva, i gotovo 15.000 gelova za dezinfekciju ruku.

Vitamin “C” i vitamin “D” bili su bili medju najtraženijim vitaminskim preparatima.

Podaci Apotekarske ustanove Niš govore da su gradjani kupili prošle godine 65.000 pakovanja vitamina “C” i 19.000 različitih preparata sa vitaminom “D”.

Podaci govore da je u odnosu na 2019. godinu kupovina vitamina “C” uvećana skoro dva i po puta, dok je prodaja vitamina “D” uvećana polovinu.

Apotekarska ustanova Niš na području Niša i opština Ražanj, Aleksinac, Gadžin Han, Svrljig, Doljevac i Merošina ima 43 apoteke i ispostave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com