Društvo

Apelacioni sud u Nišu prošle godine sa manjim brojem sudija rešio više predmeta u odnosu na prethodnu

Predstavljeni rezultati rada Apelacionog suda u Nišu u 2022. godini

Apelacioni sud u Nišu pohvalio se danas brojem rešenih predmeta u 2022. godini, uprkos činjenici da je radio sa manjim brojem sudija i većem broju predmeta u odnosu na 2021. bio veći. Posebno ističu da je više od polovine predmeta rešeno u roku od mesec dana, kao i da su značajno smanjili broj predmeta starijih od tri godine. Po ažurnosti rada niški Apelacioni sud u Nišu prednjači u odnosu na sudove u Beogradu i Novom Sadu. Dodaju da ih je do dobrih rezultata doveo rad sudija preko predviđene norme.

Najveći priliv novih predmeta bio je u oblasti radnih sporova. Bilo je tu najrazličitijih predmeta, poput kolektivnih tužbi, tužbi zbog neplaćenog smenskog rada i zbog neplaćenog noćnog rada.

Prema rečima sudije Saše Boškovića, prethodnu godinu su započeli sa 1646 nerešenih predmeta iz 2021. godini, dok je u 2022. godini ukupno primljeno 14 097 predmeta. 

“To znači da je u prošloj godini ukupno bilo 15.743 predmeta, što je u odnosu na kalendarsku 2021. 388 predmeta više. Prosečan priliv predmeta po sudiji 35, 60 predmeta. Ukupno je rešeno 14.207, ili po sudiji 35,87 predmeta, tako da je na kraju godine ostalo nerešeno 1.539 predmeta”, istakao je Bošković.

On je precizirao da je u ovoj kalanedarskoj godini procenat savladavanja priliva predmeta bio 176 procenata, procenat rešenih predmeta 90,22 odsto od primljenog broja, a koficijent ažurnosti je 1,31.

Od ukupnog broja rešenih 8.204 predmeta, ili 57,76 procenata predmeta je rešeno u roku do jednog meseca, 3.116 predmeta, ili 21,94 procenta u periodu od jednog do tri meseca, 1752, ili 12,33 posto rešeno je u roku od tri do šest meseci, 639 predmeta (4,5 procenta) u roku od šest do devet, a 254 (1,79%) rešeno u roku od devet meseci do godinu dana, dok je više od godinu dana bilo potrebno za rešavanje 239 predmeta”, kazao je Bošković.

U okviru pojedinih sudskih postupaka ima i zahteva za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

To je nešto što je ustavno pravo pojedinca da traži takvu zaštitu. To je uslovljeno subjektivnom stavom stranke, neminovno je zbog zloupotrebe stranaka nekada i zbog nedostatka kadra, kaže sudija Ivana Mladenović, kooridnator za medije Apelacionog suda.

Apelacioni sud u Nišu postupa na teritoriji sedam Viših sudova, u Negotinu, Zaječaru, Pirotu, Vranju, Leskovcu, Prokuplju i Nišu. Kada je krvivica u pitanju rešavaju predmete po žalbi, za sva krivična dela za koja je propisana kazna zatvora veća od pet godina, u građanskoj materiji gde je vrednost spora preko tri hiljade eura, što je i cenzus za reviziju, i kompletnu rado pravnu materiju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com