Virus Korona

Aparatom niške klinike moguće uraditi 1200 analiza na prisustvo koronavirusa za 24 sata

Klinika za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš u novembru mesecu 2019. godine dobila je na poklon od strane Evropske komande Američke vojske najmoderniji i najsavremeniji aparat Real Time PCR – Quant Studio 5 koji je od strane nadležnih svetskih institucija i preporučen za ispitivanje bioloskog materijala na prisustvo koronavirusa.

“Uzeli smo aparat za ispitivanje pacijenata za transplantaciju i za kongenitalne malformacije, ali, ovaj čudesni aparat služi i za ispitivanje i virusa izmedju ostalog RT-PCR je metoda koja služi za ispitivanje svih virusa pa i korone. Princip je isti, a ovaj aparat je najnoviji i najsavremeniji”, objasnio je direktor Klinike za kardiohirurgiju prof. dr Dragan Milić.

Foto: Facebook strana Dragana Milića

Aparat je u stanju da obavlja analizu 96 uzoraka odjednom, a sami rezultati se dobijaju za 2 sata, naveo je Milić na svojoj facebook strani. Dakle, ovim aparatom mogu se uraditi oko 1200 analiza za 24 sata.

Klinika za kardiohirurgiju KC Nis spremna je da organizuje rad na ovom aparatu ili da ga prebaci na korišćenje tamo gde nadležni organi procene da je najpotrebniji, zaključio je dr Milić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com