Kultura

„Anjin svet“ – nova knjiga za decu autorke iz Niša Lele Stojanović uz koju se uči i znakovni jezik

Anja ne čuje i ne može da govori. Da bi joj škola za gluvoneme bila bliže sa roditeljima će se preseliti u drugi grad. A svaka promena nosi sa sobom i nove izazove. Ipak, Anjina otvorenost i iskrenost, životna radost koju nosi u sebi i neizmerna podrška brižnih roditelja i duhovite bake pomoći će joj da stekne nove prijatelje i uspe u poduhvatima koji na prvi pogled izgledaju neizvodljivo.

Ovo je radnja nove knjige „Anjin svet“ u izdanju Lagune, pisca za decu Lele Stojanović iz Niša.
Knjiga nosi snažnu poruku ’’Prihvati sebe takvim kakav jesi, ističe autorka.

„’’Anjin svet’’ je topla, optimistična priča o suočavanju s problemima i predrasudama, koja nas uči da su hrabrost, odlučnost i prihvatanje, najpre sebe, a onda i drugih, put koji vodi do istinske sreće. Anja ne čuje i ne može da govori. Da bi joj škola za gluvoneme bila bliže sa roditeljima će se preseliti u drugi grad. A svaka promena nosi sa sobom i nove izazove. Ipak, Anjina otvorenost i iskrenost, životna radost koju nosi u sebi i neizmerna podrška brižnih roditelja i duhovite bake pomoći će joj da stekne nove prijatelje i uspe u poduhvatima koji na prvi pogled izgledaju neizvodljivo“, kaže Lela Stojanović.

Priča o devojčici Anji jednostavno je rešila da se ispriča, otkrila nam je autorka.

’’Još kao dete susrela sam se i odrastala zajedno sa osobama oštećenog sluha i govora. Iz tog perioda nosim pregršt divnih uspomena. Iznova bi me sva ta deca zadivila svojom upornošću, optimizmom i neustrašivošću. Najveća prepreka za stvarnu sreću je prihvatiti sebe takvim kakav jesi. Anja je uspela da to učini i od tada je njen život mnogo lepši i bolji. Verujem da će se mnogi mladi čitaoci, čitajući knjigu zabaviti ali i dosta toga naučiti . Da će mnogima dati snagu da se izbore sa svojim problemima i predrasudama. U knjizi se umesto ilustracija nalaze slova dvoručne azbuke znakovnog jezika a sve sa namerom da čitaoci nauče azbuku i tako se donekle upoznaju i približe Anjinom načinu komunikacije.’’

Lela Stojanović je iz Niške Banje, gde živi i stvara, prevenstveno za decu. Član je Udruženja knjiženika Srbije i Udruženja dramskih pisaca Srbije. Autor je velikog broja igranih dramskih tekstova kako u državnim, tako i u privatnim pozorištima, osnovnim školama i predškolskim ustanovama širom zemlje i regiona.

Objavila je knjige pesama za decu ’’Zeleni oblak’’- 1999, ’’Najlepši osmeh’’-2008, ’’Oaza sreće’’- pesme na temu ekologije 2009, ’’Konstantin Veliki’’- slikovnica 2013, i romane za decu u izdanju Lagune – Mala Laguna ’’Vesela veštica Nika’’- 2017 i ’’Vesela veštica Nika i zla Kjara’’- 2020.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com