Kultura

ANIP Mozaik i njihovi onlajn treninzi

Umetnički rukovodioci Ansambla Mozaik došli su na ideju, s obzirom da je vanredna situacija i da nema redovnih treninga folklora, da organizuju sa svojim članovima ansambla svih grupa onlajn treninge.

Cilj je da se članovi u teškim momentima animiraju i da im lakše i lepše prođe vreme.

“Najmlađim grupama koje rade u Mozaiku poslali smo domaći zadatak da sebe nacrtaju u narodnoj nošnji i da njihovi roditelji snime jedan korak koji vežbaju kod svojih kuća. Mališani su s radošću prihvatili naš domaći zadatak i odmah bili kreativni”, kaže direktor Ansambla Mozaik Marjan Zdravković za Niške Vesti.

Odrasli dečiji ansambli koji rade u Mozaiku putem onlajn treninga dobijaju komplikovanije zadatke.

“Početak onlajn probe zasniva se na tome da prvo odradimo gimnastičke vežbe u sedećem položaju, a nakon toga neki komlikovaniji korak koji umetnički rukovodilac grupe snimi i pošalje. Igrači kod svojih kuća zatim to odigraju, usnime i pošalju”, kaže Zdravković.

Rekreativna grupa u Mozaiku radi putem video treninga. Na početku treninga ide raspevavanje, a zatim sledi učenje koraka. Članovi dobiju snimak, a kada savladaju korake, pošalju povratni video.

Foto: Mozaik

“Sada je tehnolihija napredovala i svako od njih ima laptop ili telefon gde možemo putem kamere da napravimo video. Reakcije folkloraša i nas rukovodioca na početku je bio samo smeh dok nismo shvatili da možemo to i ozbiljnije da radimo i da se naviknemo na takve probe za sada da bi održali volju, želju i ljubav prema folkloru i tradiciji. Za sada onlajn treninge folklora radimo samo sa članovima ansambla Mozaik, dok ne smislimo neku novu ideju”, rekao je Zdravković.

 

Drago im je, dodaju iz Mozaika, kada vide fotografije i snimke koje im šalju roditelji najmlađih članova. Deca u svoje slobodno vreme igraju tradicionalne igre ili crtaju sebe u narodnoj nošnji, a ne provode vreme uz razne intenet igrice.

Foto: Mozaik

“Ja im se obraćam iz svoje dnevne sobe jer sam u tom periodu kod kuce kada je i zabrana izlaska. Kao i na redovnim treninzima folklora obučeni smo u trenerice i sportsku opremu”, iskren je Zdravković.

Zdravković ističe da je ponosan na svoje asistente i u ovim trenucima jer osim što su odlični poznavaoci folklora, oni prenose svu ljubav i lepotu tradicije niškim mališanima. Poznato je da Mozaik radi na socijalizaciji i ojačavanju svojih članova. Važno im je da održe svaki kontakt sa njima, te su tako i nastali onlajn treninzi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com