Kultura

Anica Savić, slikarka iz Niša izlaže u Beogradu: Večito i prolazno zabeleženo kičicom

Slikar koji pravi retrospektivu je svakako oformljen u svom izrazu i opusu, napiso je Momčilo Nikolić, akademski slikar i pesnik povodom izložbe Anice Savić u Galeriji „Ikar“ Doma vazduhoplovstva Zemun kojom je ova niška slikarka izašla iz okvira grada u kome živi i odabranim radovima se predstavlja beogradskoj publici.  Izložba je otvorena 19. septembra, a ljubitelji slikarstva će moći radove niške slikarke da pogledaju do 1. oktobra kada se slike skidaju sa zidova galerije. Anica je, kaže, konkurisala za prostor u kome sada izlaže, a na njeno veliko iznanđenje njena je izložba uvrštena u program evropske baštine „Dani evropske baštine u Zemnu“, manifestacije koja se održava do sredine oktobra.

Pred očima posetioca nalaze se vedute Niša, Belgoroda i drugih gradova, ali i portreti, ikone koje čine zaseban opus i nekoliko apstrakcija koje čine zaokret u radu Anice Savić.

„Budući da se radi o retrospektivnoj izložbi izabrala sam slike koje su nastale u različtim periodima mog, dve decenije, dugog rada“, kaže Anica Savić. „Posle toliko godina sam poželela da sumiram neke rezultate. Uglavnom sam izložila slike koje su bile na međunarodnim izložbama, nagrađivane su, ili su, pak, meni iz nekog razloga drage i tako sam ih sačuvala. Sada su pred očima javnosti“, kaže Anica i dodaje da je dotani motiv za izlaganje u Zemnu bila želja da pokaže Niš široj publici pa su, upravo iz toga razloga i slike na kojima je ovekovečen Niš pronašle mesto na ovoj izložbi.

Foto: Privatna arhiva

„Moja druga velika ljubav je Rusija gde sam takođe izlagala, pa su i slike sa motivima iz ove zemlje pronašle svoje mesto na izložbi, ali nisam zaboravila ni svoj zavičaj, Toplicu, koju sam predstavila slikama Đavolje varoši“, kaže Anica. „Sada radim specifičnu apstrakciju koja do sada nije viđena, u pitanju je kombinovana tehnika i jako je privukla pažnju Beograđana“.

Izložbu je posetio veliki broj zaljubljenika u slikarstvo što je, priznaje i sama umetnica, pomalo neočekivano za umetnika iz unutrašnjosti koji izlaže u Beogradu.

„Stare zavičajne kuće pokrivene kamenim pločama, vodenice koje su već odavno prestale da melju žito, stare ograde i plotovi oko dvorišta, vraćaju nas u nešto staro, zaboravljeno i iskonsko, nešto bez čega ne bismo ni danas ni sutra postojali i opstajali“, dodaje Momčilo Nikolić u najavi izložbe.

Slike Anice Savić su nastale uglavnom u njenom ateljeu u porodičnom stanu ali i na brojinim slikarskim kolonijama na kojima je učestvovala počev od Prolom i Lukovske banje do Rusije, gde takođe izlaže.

Na samom otvaranju izložbe Anica Savić se predstavila i u drugom svetlu, kao pesnik što je bilo pravo izenađenje za publiku koja se našla na otvaranju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com