Kultura

Andrićeva nagrada niškom piscu Dejanu Stojiljkoviću za zbirku pripovedaka „Neonski bluz“

Žiri Andrićeve nagrade za 2020. godinu, jednoglasno je doneo odluku da ovo vredno priznanje pripadne Dejanu Stojiljkoviću za zbirku pripovedaka „Neonski bluz“, u izdanju beogradske „Lagune“, saopštili su iz Zadužbine Ive Andrića.

Ova nagrada se dodeljuje za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljenih na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

Žiri su činili prof. dr Aleksandar Jovanović, dr Marko Nedić i Petar Pijanoviić.

„Spajajući iskonsku žudnju za pripovedanjem sa novim osećanjem istorije i modernim kulturnim senzibilitetetom, Dejan Stojiljković u zbirci Neonski bluz “ostvario niz upečatljivih pripovednih situacija kroz koje se njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa, sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka, sa druge strane“, saopštio je žiri obrazlažući odluku.

U najužem izboru bile su i knjige Dejana Simonovića Bezglavo, (Oksimoron, Beograd) i Emsure Hamzić, Skarabej od žada (Agora, Zrenjanin – Novi Sad).

Rokenrol suština „Neonskog bluza“

Stojiljković je maestralno povezao priče o ukletom jezeru koje u svojim mračnim dubinama skriva jezivu tajnu, događaje na Kosovu 1999. i incident koji je mogao da izazove treći svetski rat. Pop zvezde prikazuje kao prave heroje koji uspevaju da taj rat spreče ili obične momke iz kraja koji uživaju u fudbalu kao sav ostali svet. Otkriva nam i neobične demonske intervencije u svetu rokenrola, a upoznaje nas i sa mahnitim serijskim ubicom željnim slave i popularnosti. U jednoj priči prenosi radnju u vreme rimskog cara Klaudija Gotskog dok zbirku zatvara potresnom parabolom o bezumlju rata i sudbini pojedinca, smeštenoj u zavejani Lenjingrad pod nacističkom opsadom.

Pripovetka Neonski bluz, po kojoj cela zbirka i nosi naslov, prilika je za još jedan susret sa Nemanjom Lukićem, jednim od omiljenih književnih likova i glavnim junakom kultnog romana Konstantinovo raskršće, piše na sajtu Lagune.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button