Društvo

Anastasov: Kafići se sele iz niške Tvrđave, lokali će biti namenjeni ustanovama kulture

Radovi na sanaciji bedema tj. kamenih ploče koje su otpale sa zidina niške Tvrđave su u toku, kazala je danas Andrijana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu i turizam. Lokali koji su bili izdavani kafićima i restoranima, neće više služiti u te svrhe, već će biti namenjeni ustanovama kulture kako bi proširili svoje izložbene prostore u tom delu Tvrđave, rekla je većnica.

Prema njenim rečima, radovi će vrlo brzo biti završeni.

“ Veći deo kamenih blokova koji su pali pri odronu je pronađen i oni će biti vraćeni na mesto, dok će deo koji fali biti naručen. Urušeni blokovi nisu mogli da se ukradu i pomere”, objašnjava Anastasov.

 

Podsetimo, kamene ploče sa zidina niške Tvrđave počele su da se urušavaju pre mesec dana na nekoliko mesta. Glavni krivac za urušavanje zidina niške Tvrđave je rastinje. Koreni rastinja se šire i izbacuju ploče iz ležišta.

Prema rečima većnice, JKP “Mediana” biće zadužena za uklanjanje rastinja kako bi sprečili da se urušavanje nastavi.

Od poznatih mesta za izlazak, Nišlijama će ostati Planinarski dom i Letnja pozornica.

Stare, čvrste, visoke zidine i kapije niške Tvrđave, koje se od prve polovine 18. veka uzdižu na desnoj obali Nišave, ubrajaju se među najlepše i najbolje očuvane na srednjem Balkanu. Istorija utvrđenja na ovome mestu počinje u 1. v.n.e. kada su rimske legije utirale put novoj svetskoj civilizaciji. Građena od strane Rimljana, Vizantinaca i Srba, tvrđava je rušena i obnavljana više puta, da bi joj konačan izgled dale Osmanlije 1730. godine.

Niš je jedan od retkih gradova u svetu sa impozantnom tvrđavom u najužem centru čije se težište nije pomeralo tokom dva milenijuma. Osim dobro očuvanih masivnih kamenih zidina i kapija, u Tvrđavi se mogu videti brojni ostaci burne niške istorije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Konačno da se pojavi neko ko zna vtednost tvrdjava. Respekt i svako dobro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com