Društvo

ANA NAGRADU ZASLUŽILA INOVACIJAMA U NASTAVI: Od posete Kairskom muzeju do vežbi koje rade astronauti

“Velika je čast i privilegija biti medju dobitnicima Svetosavske nagrade. To je u isto vreme priznanje za moj dosadašnji rad ali i podsticaj da nastavim dalje. Današnji đaci više ne uče na isti način kao pre, oni su rođeni u eri interneta i smart telefona i mi nastavnici moramo da se prilagodimo njihovom načinu učenja i iskoristimo to vreme provedeno uz računare u svrhu učenja”, kaže Ana Živković, profesor engleskog jezika u OŠ “Čegar” jedini dobitnik iz Niša ovogodišnje Svetosavske nagrade koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Ona je jedna od 27 dobitnika ove nagrade od njih 230 predloženih.  Ana Živković predstavlja ugledni primer nastavnika 21. veka. Njenu preduzimljivost, kreativnost i izvanrednu nastavnu praksu, potvrđuju nagrade i priznanja koji je svrstavaju među najinovativnije nastavnike sveta.

Ana svoje učenike stavlja u centar nastavnog procesa i daje im aktivnu ulogu u sticanju znanja i veština.

“Predlog za nagradu je uputilo Nastavničko veće OŠ “Čegar” i veoma sam ponosna što radim u takvom kolektivu. Podrška kolega mi puno znači i zaista kroz našu zajedničku saradnju imamo šansu da đacima omogućimo lakše i zanimljivije sticanje znanja”, dodaje Ana koja još ne može da shvati da u rukama ima jedno ovakvo, za prosvetne radnike i pedagoge, značajno priznanje koje dolazi iz resornog ministarstva. “Nagradu sam dobila za upotrebu IKT-a u nastavi.  Putem Skajpa smo se povezali sa mnogim školama širom sveta pa su moji đaci mogli da vežbaju engleski u direktnom razgovoru sa vršnjacima”, dodaje Ana.

Zahvaljujući upotrebi IKT tehnologije i skajpa Anini učenici su imali tu privilegiju da upoznaju Nacionalni park Yellowstone, ZOO vrt u Lisabonu, Kairski muzej u Egiptu i da odu na bezbroj virtualnih ekskurzija, ali i  da povezuju gradivo drugih predmeta sa učenjem stranog jezika.

“Ono na čemu trenutno radim je razvijanje empatije putem aktivnosti sa sajta Empatico.org. Koncept je sličan  Skajpu. Đaci komuniciraju sa vršnjacima preko video poziva ali više puta u toku školske godine i cilj je da se zbliže i bolje upoznaju i na taj način razbiju predrasude. Takođe,  u toku su prijave za globalni projekat “Misija X – vežbaj kao astronaut” koji organizuju ESA, Evropska svemirska agencija, i NASA , gde sam koordinator za Srbiju. Cilj ovog fitnes projekta je promocija sporta i zdravih stilova života. Učenici rade vežbe koje zaista  rade i astronauti kada se spremaju za svemir, ali aktivnosti u projektu uključuju i oglede iz prirodnih nauka kao i edukaciju o zdravoj ishrani”, objašnjava Ana Živković.

Ana svoja znanja nesebično deli, pomaže kolegama, učestvuje u timskom radu i podstiče druge da unapređuju nastavni proces. Dug je spisak njenih aktivnosti, nagrada i priznanja, kažu njene kolege u školi koji su je i predložili za ovu nagardu, a to su i naveli u obrazloženju predloga.

“U svom radu koristi savremene tehnologije, motiviše đake za samostalni rad i pruža im mogućnost da kroz vežbanje engleskog jezika pokažu svoju kreativnost i prodube znanja i iz drugih predmeta. Sa učenicima je učestvovala u nekoliko međunarodnih projekata”, navode njene kolege iz škole.

Kompanija Skype je uvrstila Anu u Skype Master Teacher program, u kome je 2015. godine bilo samo 26 nastavnika iz celog sveta, a Ana Živković je tada bila prva i jedina iz Srbije. Ana je proglašena i za Microsoft Innovative Educator Expert 2015. godine i predstavljala 300 najinovatnijih nastavnika iz celog sveta,  stoji u predlogu kolektiva škole za dodelu Svetosavske nagarde.

Svoje znanje i veštine Ana prenosi kolegama putem stručnog usavršavanja u ustanovi ali i kroz realizaciju akreditovanih seminara. Ana je član nekoliko školskih timova i višegodišnji koordinator Tima za samovrednovanje, a sa kolegama sarađuje i učestvuje u međunarodnim projektima koji doprinose ugledu škole.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com