Moja priča

ANA MITIĆ – Mlada Nišlijka koja je dokazala da matematika nije bauk

Ana Mitić je mlada učenica iz Niša, jedna je od najmlađih govornika do sada na konferenciji  „Devojke koje menjaju sve(t)“. Imala je samo šest godina kada je postala član Društva matematičara Srbije, do sada ima preko 100 nagrada osvojenih na takmičenjima u znanju.

Ana svira klavir,  slika. Uspesi koji se vezuju za Anino ime ponos su njene porodice, Grada Niša pa i Srbije, a ona je neko od koga može puno toga da se nauči. Ana Mitić je učenica osmog razreda specijalizovanog odeljenja za nadarene učenike Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu.

Najanovije priznanje koje dobija je Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“  u oblasti nauke i obrazovanja.

 “Mladi su danas izloženi mnogim izazovima, koji su vrlo privlačni i nije uvek lako pronaći pravi put. Međutim, naši i svetski veliki naučnici, prednost dajem damama, Marija Kiri, Mileva Ajnstajn, Ejda King Lavlejs, Hepatija… primer su da se trajnim vrednostima treba okrenuti i da uvek treba vredno raditi”, poruka je koju Ana upućuje svojim vršnjacima i svima koji se bave naukom i plivaju tim vodama.

Ana je počela rano da se takmiči, a takmičenja su se nizala jedno za drugim.Mnoge od njih završavala je na prvom mestu sa maksimalnim brojem poena.

 “Još kao osnovka učestvovala sam na republičkom matematičkom takmičenju „Misliša“ i međunarodnom „Kengur bez granica“ i na oba sve zadatke uradila bez greške. Tipovi zadataka koji su najviše zastupljeni na tim takmičenjima su iz oblasti logike, kombinatorike, zatim problemski zadaci i ujedno to su oblasti matematike koje najviše volim, tako da nije bilo nekog posebnog spremanja za ta takmičenja. S obzirom na to da tada još nisam napunila osam godina, uglavnom se spremanje svodilo na matematičke mozgalice koje mi je mama zadavala.

Međutim, vremenom su i vrste i tipovi zadataka bili drugačiji, zahtevniji, pa je i način učenja usklađivan sa tim. Svake godine otvarala mi se mogućnost da se oprobam na novim takmičenjima, a ja sam sa velikim žarom prihvatala sve te izazove. Upadljiv uspeh bio je kada sam se prvi put takmičila na međunarodnom takmičenju iz informatike „Dabar“ na kome sam, u konkurenciji od preko devetnaest hiljada takmičara, osvojila prvo mesto sa maksimalnim brojem poena. Zbog rezultata na svim takmičenjima iz matematike, informatike i fizike nisam bila ponosna samo ja, već i moji roditelji, mentori i drugari”, kaže Ana.

Na putu uspeha Ana ima veliku podršku nastavnika i prodice. Kaže da joj je to izuzetno važno jer svi oni imaju nekog udela u njenim uspesima.

 “Imala sam tu sreću da je moja nastavnica matematike, Bojka Gocić, ujedno i moj razredni starešina, moram da pomenem profesora Slavoljuba Milosavljevića iz Društva matematičara Srbije koji je vodio časove za niške mlade matematičare, ali i sve profesore iz zimskih i letnjih matematičkih škola koje redovno pohađam.

Od velike važnosti mi je i poverenje profesora iz škole informatike School&School, škole u kojoj sam već tri godine stipendista i u kojoj stičem znanja kojih nema na školskim časovima. Pored svega, posebno bih izdvojila profesora dr Srđana Jovkovića koji uvek veruje u mene i kome se obično prvom pohvalim za svoj uspeh”, objašnjava Ana.

Sa samo šest godina postala je  član Matematičkog društva Srbije a sve zahvlajujući ljubavi prema matematici.

 

 “ Još dok sam bila u predškolskoj grupi, u školu je došao jedan profesor iz Društva matematičara Srbije, iz niške Podružnice, kako bi proradio sa mnom zadatke. Kako sam ja u školu pošla godinu dana ranije, tada sam imala pet godina. On mi je zadavao mahom logičke zadatke. Tada mi se činilo da bi mi korak unapred bio kada bih rešavala tekstualne zadatke, ali njih je trebalo pročitati. Tako sam sa šest godina, zahvaljujući matematici, naučila da čitam. Posle osvojenog prvog mesta na međunarodnom takmičenju „Kengur bez granica“ postala sam član podmlatka Matematičkog društva Srbije, tako da sam u istoriji tog društva ja, kao šestogodišnjakinja, tada bila zapravo najmlađi član. Na to sam veoma ponosna. Društvo matematičara Srbije, tj. niška Podružnica, svake godine organizuje dodatne časove za talentovane mlade matematičare. Pored toga, veoma su korisne i letnje i zimske škole matematike i informatike jer tamo, osim časova, imam priliku da se družim sa decom istih interesovanja iz Srbije i regiona. Te škole oraganizuje i Matematičko društvo “Arhimedes”, čiji sam takođe član”, objašnjava Ana.

Nagrade na takmičenjima donele su Ani pregršt drugih nagrada jer njen uspeh nije ostao nezapažen. Četiri godine za redom je dobitnik Vidovdanske nagrade Grada Niša, dobitnica je i  priznanja Fonda “Sveta Petka”. Kaže da joj ove nagrade daju vetar u leđa i da je motivišu da istraje u daljem radu.

“Svako priznanje mnogo znači. Nagrada za uložen trud, za veliki rad koji stoji iza svakog uspeha, za osećaj posebnosti, od velikog je značaja za svakog ko radi. Vrednovanje rada kroz priznanja i nagrade zaista je veliki podsticaj za buduće uspehe i motivacija za ostvarivanje vrhunskih rezultata. Međutim, svako priznanje je i obaveza, jer znate da su očekivanja sve veća”, ističe Ana.

Ana je uspela na poseban način da spoji matemitiku i umetnost. Kada ne radi zadatke svira klavir ili crta.

“Klavir je druga strana moje prirode i u tome ja uživam. Možda je za to “kriva” moja prababa koja je svirala klavir i vodila hor. Sada sam peta godina Muzičke škole.

Ko ili šta me inspiriše, teško mi je da odredim. Inspiraciju pronalazim u mnogim dobrim stvarima. Oduševim se nekom fantastičnom stvari koja me pokrene da radim, sviram, slikam, pišem. Ljubav i talenat za slikanje dugujem svom dedi koji je slikar.

Kao i kod svih mladih tako se i kod Ane snovi menjaju.

“To što danas želim da dosegnem, kroz neko vreme može biti dopunjeno novim ciljevima, ali koj god cilj da izaberem, vazno mi je da dam sve od sebe, jer to je put do ostvarenja snova”, zaključuje ova mlada Nišlijka.

__________________________________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta „Oni osvajaju Niš“ koji je podržan od strane GO Medijana u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com