Kultura

Američki novinar napisao zbirku pesama o stradanju Srba i Roma na Kosovu

Američki novinar, pesnik i aktivista za ljudska prava, Pol Polanski, objavio je zbirku pesama „Kosovska krv“ koja govori o stradnju Srba i Roma na Kosovu. Ova knjiga našila je na kritiku američkih političara, ali kako je kazao, on je opisao ono što je doživeo boraveći na Kosovu.

„Uvek sam bio uznemiren pisanjem zapadnih medija, koji su pisali o Kosovu bez ikakvog iskustva. Ne sudim nikom kada pišem o Kosovu, sve što sam napisao je svedočenje, pisao sam ono što sam doživeo i video“, kazao je Polanski.

Polanski je u julu mesecu 1999. godine, neposredno po dolasku NATO snaga na Kosovu živeo i izbegličkom logoru za interno raseljena lica kod Oblića. On je danonoćno boravio sa njima u šatorima i skupljao priče proteranih lica od strane Albanaca -povratnika.

„Živeo sam u Romskom naselju kada su napadnute enklave te 2004. godine. Bio sam svedok brojnih stradanja, ja ovom knjigom ne želim da otvaram stare rane već da bude podsetnik da se ovako nešto nikada ne ponovi“, kazao je Polanski.

Polanski je rođen u Ajovi (SAD) zatim je živeo u Španiji, Čehoslovačkoj i nakon boravka na Kosovu odlučio je da ostane u Srbiji.

„Zavoleo sam ljude u ovoj zemlji i drago mi je što sam ostao ovde. Na Kosovu imam prijatelje pa jednom mesečno i tamo odlazim“, kazao je Polanski.

On je dodao, da je situacija za manjine na Kosovu i dalje loša.

Mi smo pokušali i da uradimo promociju knjige u Gračanici, ali na naše brojne pozive, mejlove i molbe niko nije reagovao. Mislim da je za ljude koji su ostali tamo od velikog značaja da čuju reči ove knjige“, kazao je Polanski.

Argentina Gidžić živela je u romskim enklavama u vreme kada su one bile napadnute. Ova knjiga, kako kaže, znači joj mnogo jer može da pokaže ljudima, da vide šta su sve preživeli.

„Taj dan kada su enklave napadnute ostao mi je u sećanju. Obavestili su nas da su na nas krenuli preko 2 hiljade Albanaca iz Prištine i još dve hiljade sa druge strane iz Lipljana i drugih gradova. Njih 150 se organizovalo iz enklava sa motkama, sekirama i izašli da brane enklave na magistrali. Da tada nije bilo vojske KFOR-a ne znam šta bi se desilo jer ne bismo mogli da se odbranimo“, kazala je Gidžić.

Pol Polanski je napisao više knjiga o Kosovu, od kojih neke nisu  još uvek prevedene na našem jeziku.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button