Zdravlje

Američki ambasador otvorio najsavremeniju laboratoriju za genetska istraživanja na Medicinskom fakultetu u Nišu

Svečanom ceremonijom ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri je zajedno sa profesoricom dr Dobrilom Stanković Đorđević, dekanicom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, a u prisustvu predstavnika američke vojske kao i profesora dr Dragana Milića, predsednika Srpsko-američkog društva, otvorio najsavremeniju laboratoriju za genetska istraživanja.

Celokupnu opremu za ovu laboratoriju donirala je Komanda američke vojske za Evropu i Ambasada SAD u Beogradu u vrednosti od oko 500 000 evra. Laboratorija nosi ime poznatog srpskog dobrotvora Džona Frotingema a njegova bista se nalazi u holu laboratorije.

 

Foto: V.P.

“Danas slavimo jednog velikog čoveka koji je odigrao veliku ali malo poznatu ulogu u ključnom poglavlju, 140 godišnje istorije diplomatskih odnosa između Srbije i SAD. Današnja svečanost je u čast prijateljstva naših zemalja. Džon Frotingem predstavlja ono najbolje u srpsko-američkim odnosima. Na samom početku rata 1914. finansiro je slanje poljske bolnice sa lekarima. Nije samo pisao čekove iz svog toplog doma u Bruklinu. On je kao službenik američkog Crvenog krsta radio u Nišu i drugim mestima Srbije. Humanost Džona Frotingema i njegove supruge Jelene Lozanić koja je rođena u Srbiji velika je inspiracija za nas danas. Frotingemovo služenje Srbije za vreme rata ali nakon što je orušje utihnulo govori nam o temeljnim i zajedničkim vrednostima srpskog i američkog naroda”, istako je nakon otvaranja laboratorije ambasador Godfri.

On je istako da su u proteklih dvadeset godina SAD su dale preko milijardu dolara pomoći Srbiji kao doprinos njenom prosperitetu, demokratiji i zdravlju naroda.

“Danas stojimo pred novim humanitarnim izazovima, a to je korona.Zajedno brinemo jedni o drugima, a Džon Frotingem nam je veliko nadahnuće”, istako je američki ambasador u Srbiji.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski se zahvalila američkom ambasadoru koji je ovim povodom boravio u Nišu.

“Profesori Medicinskog fakulteta i lekari su konačno dobili laboratoriju sa nasavremenijom opremom u kojoj će moći da se usavršavaju id a pomažu ljudima koji se za pomoć obraćaju Kliničkom centru”, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

Nova laboratorija je od posebnog značaja za razvoj nauke na Medicinskom fakultetu, a u perspektivi i daljem razvoju kliničkog zdravstva Niša i ovog dela Srbije.

“Prostor laboratorije uređen je iz sopstvenih sredstava fakulteta uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a najmoderniju i izuzetnu skupu opremu donirala je ambasada Amerike i zbog toga ova laboratorija nosi ime Džona Frotingema, velikog srpskog dobrotvora, koji je ove godine povodom Dana državnosti Republike odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge”, istakla je profesorica dr Dobrila Stanković Đorđević, dekanica Medicinskog fakulteta.

Ovom prilikom donirani su genski sekvenator najnovije generacije, tri real time PCR aparata, automatski izolatori nukleinskih kiselina, aparat tape station, multinodalni reader- hromatograf, luminex, dva nano drop aparata, frižideri uključujući i one koji hlade na -90oC, centrifuge, vortex mašine, Karl Zeis mikroskop i ostala prateća oprema. U ovoj laboratoriji radiće se na hiljade najsloženijih analiza godišnje uključujući i individualizacija terapije bolesnika sa malignitetom u skladu sa genetskim tipom tumora.

Ova moćna laboratorija omogućiće novu eru u dijagnostici i lečenju pacijenata grada Niša i jugoistočne Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. U kakvim se uslovima operišu i leče deca u Nišu? Imaju li savremen običan Rentgen aparat npr, Skener, itd.?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com