Kultura

Izložba “Lestvice” u Salonu 77

Ambijentana postavka „Lestvice“, autora Gorana Delića biće otvorena u četvrtak 15. aprila u Salonu 77 u Nišu.

Izložba će trajati do 8. maja, a organizator je Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Postavka je poslednji deo izložbene trilogije TRANSEGZI(S)T umetnika Gorana Delića. Njen ključni deo predstavlja istoimena instalacija ready-made objekata. Namenski definisana za izložbenu salu Salona 77 i koncipirana u svetlu tekuće pandemije, postavka „Lestvice“ nosi snažan ekološki angažman.

Predmeti pokućstva iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka nosioci su memorije i utisaka na porodični kontinuitet i odrastanje, struktuiranje ideja i govora umetnika Gorana Delića. Osim toga, ovaj izbor iz odigrane stvarnosti pretstavlja i polazište za opis, ako ne celokupnog vremena i mesta o kojima je reč, a ono o jednom društvenom staležu, koje će, s urušavanjem postojećeg stabilnog poretka, nužno ući u neizvesnu potragu za novim“, kaže kustos GSLU Milan Ristić.

Foto: Facebook arhiva

Trusna dešavanja uslovila su i tranziciju mišljenja, a ona najdrastičnija su iz čitavog identitetskog registra na površinu istakla ona nacionalna.

Prema rečima autora, jedan od najzanimljivijih fenomena vremena je pojačana potreba za prevazilaženjem istorijskog diskontinuiteta na religijskom polju. Šta je to sa sobom donelo i koje je, uopšte, mesto tradicionalnih dogmi u okvirima složenih procesa globalne medijske i javne sfere, ispituje ovaj rad.

Aktuelizacija motiva „sedam smrtnih grehova“ (osam „strašnih iskušenja ljudske duše“, „deset Božjih zapovesti“…) nije isključivo u službi indikovanja straha u okvirima aparature za sprovođenje korporativne moći, već i promišljanja o mogućem ažuriranju liste ljudskih posrnuća“, navodi Ristić.

Produkciju ove izložbe pomoglo je preduzeće Centroplast D.O.O iz Niša.

Foto: Facebook arhiva

Čačanin Goran Delić studirao je društvene nauke i novinarstvo na FPN u Beogradu, gde je diplomirao 1996. i magistrirao 2000. slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Realizovao je je sedam samostalnih izložbi i bio učesnik tridesetak kolektivnih izložbi i umetničkih radionica u Srbiji i zemljama Jugo-istočne Evrope. Dobitnik je studentskih nagrada za potret i mozaik i 2004. godine bio finalista Sotheby’s Art link IYA. Zajedno sa Tončijem Antunovićem osnovao je i kraće vreme delovao u okviru umetničke grupe AD КOMBINAT. Bavi se scenografijom i oblikovanjem ambijentalnih postavki.

Organizator izložbe podseća da su posetioci u obavezi da poštuju preventivne epidemiološke mere.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com