Kultura

Ambijentalna izložba Jelene Trajković Popivoda u Nišu

U Galeriji „SALON 77“, od 24.maja do 5.juna nišlije će moći da pogledaju izložbu ambijentalne instalacije Jelene Trajkiović Popivoda „VORTEX“. Celokupan projekt pod nazivom „VORTEX“ ili „VRTLOG“ namenski je realizovan za prostor „Salona 77“ koji je umetnici poslužio kao ideja za kreiranje paralelnog duhovnog prostora u kome se prepliću snovi, želje i stremljenja.

Ambijentalna instalacija Jelene Trajković Popivode na čudesan i krajnje promišljen način sažima, prostor i zvuk, sugerišući vreme i kretanje u jednoj zanimljivoj prostornoj celini.

“Prevazilazeći stvarni svet uz pomoć novih tehnologija Jelena Trajković Popivoda transformiše stanje nepomičnosti u dinamičnu simulaciju kretanja postižući interaktivnost rada i publike. Spiralni niz slika nagih ženskih figura naglašene muskulature koje se preklapaju na dvodimezionalnoj ravni artikuliše samo kretanje kao univerzalni jezik promena . Dok se posmatrač zajedno sa figurama kreće kroz prostor prateći slobodnu, ritualnu igru pokreta i senki intitivno prati autorkine optimističke smernice koje predstavljaju reakciju na aktuelni trenutak opšte neizvesnosti . Ples i različite vrste fizičke aktivnosti u kojima se menja položaj tela se pretvara u dijalog pojedinca i društva u njihovom kretanju kroz vreme sugerišući vitalne životne tokove.

Težeći afirmaciji savremenog audio- vizuelnog i koreografskog pristupa koji povuzuje čoveka, sliku, zvuk, pokret, arhitekturu u interaktivnom uzročno-posledičnom odnosu umetnička produkcija Jelene Trajković Popivode otvara niz pitanja pružajući priliku za nova iščitavanja vezana za ravnotežu tela i duha, kao i pitanja zaboravljenih etičkih principa ostvarujući značajan doprinos u kreiranju sopstvenog vizuelnog identiteta kao važnog dela savremene umetničke scene u Srbiji”, navodi se u saopštenju Galerije savremene likovne umetnosti.

Jelena Trajković Popivoda (1980. Кraljevo) je diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva u klasi prof. Čedomira Vasića. Doktorsko – umetničke studije odbranila je pod mentorstvom prof. Radomira Кneževića. Na Fakultetu umetnosti u Nišu angažovana je u zvanju vanredni profesor na predmetu Crtanje i slikanje od 2012. Izlagala je na 30 samostalnih i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Radi u mediju klasičnog crteža, slikarstva, koji su njena glavna preokupacija, ali i slike – objekte, svetlosne i ambijentalne instalacije, multimedijalne umetničke projekte. Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti vizuelnog stvaralaštva od kojih su značajnije: 2022. Grand prix, Međunarodnog prolećnog salona Div Art, „Buđenje“ u kategoriji slika; 2022. osvojeno drugo mesto-crtež na manifestaciji „Peto međunarodno bijenale umetničkog crteža i grafike“, Memorijalna glerija „Dušan Starčević“; Nagrađeni rad na Prolećnoj izložbi 2021 grupa autora ULUS; godišnje Nagrade likovne galerije Zadužbine Ilije M. Кolarca za 2008/2009. god; otkupne nagrade Niš Art Fondacije, na izložbi mladih 2009. Od 2004. do 2006. stipendista je Republičkog fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka; Stipendija Кraljevine Norveške 2004.Član je ULUS-a od 2005. godine. Živi i radi u Nišu i Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com