Kolumna

Amber Alert- da ne bude kasno

Slučaj koji je ovih dana uznemirio Niš, a i čitavu Srbiju se nažalost završio tragično. Višednevna potraga za mladićem iz Niša Jovanom Veselinovićem duboko je potresla sve sugrađane, kao i saznanje da mladić više nije među živima. Sa velikim žaljenjem, porodici i prijateljima izjavljujem najiskrenije saučešće. Izgubili smo još jedan mladi život. Nažalost, Jovanova priča je samo jedna od mnogih koje su poslednjih godina potresale naš region.

Tragična smrt devojčice Tijane Jurić, slučaj otete devojčice Monike Karimanović, i mnoge druge dece čija imena nikada nisu objavljena javno, su veliki poraz za sve nas. Živote ove tragično preminule dece, nažalost, ne možemo da vratimo. Ono što možemo da uradimo je da postanemo odgovorniji kao zajednica i da više brinemo jedni o drugima. I ono najbitnije, da sačuvamo svaki život i obezbedimo potrebnu sigurnost našim najmlađima.

Godinama unazad se u ostalim razvijenim zemljama stavlja poseban akcenat na nestalu decu, postoje razni programi i sistemi koji efikasno pomažu pri pronalasku nestale dece. Jedan od takvih sistema je i Amber Alert.
Amber Alert – sistem koji godinama funkcioniše u zemljama SAD, Nemačkoj, Grčkoj, Portugalu i mnogim drugim.

Nastao je 1996. godine i naziv je dobio po devetogodišnoj devojčici Amber Hagerman. Naime, 13. Januara 1996. godine devetogodišnja devojčica Ambert Hagerman, koja se toga dana vozila biciklom sa svojim bratom ispred napuštene prodavnice u mestu Arlington, u Teksasu, bila je oteta od strane nepoznatog muškarca koji se tu parkirao i nasilno je ugurao u crni kombi. Međutim, ove informacije od strane očevidaca, kao i potraga od strane preko 50 policajaca, nisu bile dovoljne da se devojčica pronađe i spasi. Nakon petog dana potrage devojčica je pronađena ubijena u kanalu, a slučaj nikada nije rasvetljen. Da se ovakav slučaj nikada više ne bi desio predloženo je uvođenje sistema koji bi istog trenutka alarmirao čitavu javnost o nestanku deteta, Amber Alert.

Šta je Amber Alert? Amber Alert je sistem upozoravanja javnosti koji se pokreće kao pomoć u pronalaženju nestale dece. Podrazumeva skup tačnih informacija koje se hitno plasiraju na svim TV kanalima, radio stanicama, LED bilbordima, GPS navigaciji i svim ostalim internet portalima. Naime, redovni TV program se prekida, kao i sve ostale aktivnosti, te se konstantno objavljuju informacije o nestaloj osobi. Amber Alert omogućava da javnost sazna tačne podatke o izgledu, vremenu i mestu nestanka osobe, o garderobi koju je u tom trenutku osoba imala na sebi, kao o i mogućem daljem kretanju.

Kada se aktivira Amber Alert? Mehanizam se ne aktivira svaku put prilikom nestanka deteta, jer postoji bojazan da bi građani vrlo brzo prestali da reaguju i time bi sam sistem izgubio na važnosti. U svim državama u kojima je Amber Alert zvanično na snazi postoje kriterijumi na osnovu kojih se procenjuje da li će mehanizam biti aktiviran ili ne. Najčešće se to dešava u slučajevima kada se potraga vrši za maloletnom osobom, kada postoji sumnja da će otmičar povrediti dete, i kada postoji potvrda policije da aktivacija alarama neće ugroziti život otete osobe. Prema zvaničnim podacima, oko 95% slučajeva Amber Alerta se reši u roku od 72 sata.

U Srbiji se Fondacija Tijana Jurić od 2015. godine zalaže za uvođenje Amber Alerta. Fondacija je u više navrata ukazala na važnost ovog sistema, ali od nadležnih organa još uvek nema konkretnih odogovora u vezi sa ovim predlogom, te ovim putem apelujem i pozivam na odgovornost sve nadležne institucije. Da se sudbina Jovana, Monike, Tijane i mnoge druge dece nikada više ne ponovi. To im svi mi kao zajednica i dugujemo.

Aleksandra Veličković- aktivni građani za bolje sutra

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button