Društvo

Ambasadori arapskih zemlja u poseti Nišu, moguć izvoz govedine u te zemlje

Gradonačelnica Dragana Sotirovski sastala se danas u Gradskoj kući sa ambasadorima arapskih zemalja. Saradnja i njeno unapređenje bila je glavna tema sastanka, a bilo je reči i o potencijalnoj ponudi goveđeg mesa proizvedenog u našim krajevima arapskim zemljama, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede.

„Razgovarali smo o onome šta smo uradili do sada, kada je u pitanju saradnja Niša sa Egiptom gde smo, ali i da se upoznamo sa onim što je, donekle zajednička vizija samog Grada i ovog dela Srbije sa arapskim zemljama koje su nama georgafski blizu. Saglasili smo se da je prednost Niša, u odnosu na druge gradove, njegova saobraćajna povezanost, zatim kulturno – istorijsko nasleđe kojim možemo das se pohvalimo, ali i prirodne lepote Grada“, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Podsetila je da su mnogi studenti iz Libije i Palestine 80ih i 90ih godina studirali upravo u niškom Univerzitetu i najavila sastanak sa dekanima pojedinih fakulteta u cilju međusobne saradnje.

„Možda ponudimo ljudima u arapskom svetu govedinu i meso koje može da se proizvede u našem kraju koje bi zadovoljavalo HALAL sistem i standarde, a da kroz određene kooperante, zato smo danas i ovde, da kažemo da umemo, da znamo, ali da nam je najviše potreban taj neki podstrek da sa našim Ministarstvom poljoprivrede možda i ovaj deo Srbije otvorimo za taj vid saradnje, s obzirom na to da je arapsko tržište jako veliko i za izvoz hrane i za turizam“, objašnjava Sotirovski.

Zahvaljujući Arapima pamuk je i došao u Evropu, a mnoge tekstilne industrije se zasnivaju na preradi pamuka, kaže Sotirovski.

Vođa delagacije, njegova Ekesencija, Ambasador Palestine Mohamed Nabhan,  istakao je da je njihov današnji dolazak odraz velike želje da posete Niš i izrazio veliku zahvalnost Gradu kao domaćinu.

„Naš dolazak ovde je vrlo važan korak, ne da počnemo, već da nastavimo naše prijateljstvo i saradnju sa Republikom Srbijom. Znam da ćemo dosta doga ostvariti i da čemo imati dosta zajedničkih planova i dogovora. Danas je jako važan dan, ne samo za ovde prisutne, nego i za  sve arapske države, jer mi ne dolazimo samo kao grupa od pet ambasadora ,već dolazimo ispred 12 arapskih ambasadora koji borave u Beogradu.  Naš dolazak je odraz velike želje da posetimo Niš. Hvala lepo na gostoprimstvu“, ističe Njegova ekselencija.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com