Društvo

Ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson u prvoj poseti Nišu, obišao i Donju Trnavu

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sastala se sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Edvardom Fergusonom koji je prvi put u poseti Nišu. Razgovarali su o novim mogućnostima za saradnju u oblasti trgovine, tehnologije, kulture i obrazovanja. Razmatrana je i mogućnost otvaranja avio linije iz Niša prema nekom od gradova u Velikoj Britaniji kako bi veza Grada sa ovom zemljom bila dodatno ojačana.

Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski u Nišu, koji je centar Jugoistočne Srbije, postoji puno mogućnosti za privrednu saradnju a sam Grad se nalazi u vrhu gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem.

“Prednost Niša je i Aerodrom što olakšava komunikaciju sa svetom. Investicije kao i trgovina su prioritet budući da u ovom delu zemlje nama dovoljno britanskih kompanija”, istakla je Sotirovski.

Ambasador Ferguson je istako da je Srbija veoma važna zemlja u ovom regionu i da ima puno mogućnosti za saradnju te da će razmotriti mogućnosti za investiciona ulaganja. Njegova želja je da revitalizuje istorijske odnose koji spajaju dve zemlje na kojima bi se dalje razvijali savremeni odnosi usmereni na budućnost, a koji će biti zasnovani na uzajamnom poštovanju i zajedničkim interesima.

Gradonačelnica Sotirovski je dodala i da istorijske veze koje postoje između Grada i Velike Britanije dodatno mogu da doprinesu budućoj saradnji.

“Mnogo toga nas kroz istoriju povezuje počev od Кonstantina Velikog i Prvog svetskog rata. U Nišu postoji Engleski dom koji su sagradile medicinske sestre iz Velike Britanije ali i Englesko groblje gde su sahranjeni britanski vojnici iz Velikog rata o kome grad sa posebnim pijetetom brine”, istakla je Sotirovski.

Velika Britanija u Nišu ima i počasnog konzula, profesora dr Petara Bošnjakovića koji je u velikoj meri doprineo jačanju kulturnih veza. Počasni građanin Niša bio je i ser Tomas Lipton, kralj čaja u Velikoj Britaniji.

Foto: privatna arhiva stanovnika Donje Trnave

Ambasador obišao Donju Trnavu

Ambasador Velike Britanije Edvarda Ferguson obišao je sa svojom delegacijom i predstavnicima Trag Fondacije, selo Donja Trnava.

“Ovo je prva poseta ambasadora izvan Beograda, od kako je započeo svoj mandat. On je videvši aktivističke pobede i inicijative iz Donje Trnave, odlučio da se i sam uveri kako smo uspeli da selu udahnemo novu živost i  u tako kratkom periodu”, kazali su stanovnici Trnave.

Razgovarali su o obnovljenom fudbalskom klubu “Sloga” i neverovatnoj sinergiji kluba i sela, svih komšija i komšinica i igrača.

“Gostima smo objasnili šta je za sve nas značilo to što se fudbalska pištaljka ponovo čuje u našem selu i kako je sada na nedeljnom repertoaru gotovo nezaobilazna stanica naš fudbalski teren, druženje sa komšijama i navijanje za svoj omiljeni fudbalski klub. Posebno smo istakli novi seoski časopis “Super Trnavac” koji je gostima izmamio vrlo pozitivne reakcije, čak, isti su se i pretplatili za naredna izdanja časopisa te nestrpljivo očekuju da vide ko će biti naredni Super Trnavi – glavni protagonisti prvog seoskog časopisa! Ambasada Velike Britanije je zajedno sa Trag Fondacijom podržala projekta Trnavaca putem kojeg ćemo kreirati besplatne aerobik sesija za sve komšinice u selu kao i jedinstveni “Trnavački mozaik” na podu svlačionica fudbalskog kluba “Sloga”, kazali su Niškim Vestima.

Čuveni moto komšinice koja je inspirala nove aktivnosti u selu: “On da se sprema ručak, a ja da se idem na aerobik” je svima još jednom izazvao osmeh pa je poseta završena sa vrlo dobrom energijom. Na kraju su zaključili da je Donja Trnava, na čelu sa Super Trnavcima, na pravom putu aktivističkog razvoja sela po meri svojih komšija!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Molim vas, recite mi koje nas “istorijske veze” /pretpostavljam, pozitivne/ povezuju !?

    1. ” Ucite decu , svoje dece da su nam Englezi najveci neprijatelji ” , Nikola Pasic
      ” Ako vidite dve ribe na dnu okeana , da se svadjaju , znajte da je tu ublizini i neki Englez ” , Mahatma Gandi
      Treba li jos citata , da shvatite da su Englezi najvece zlo na planeti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com