Društvo

Ambasador Slovenije posetio Svrljig

Ambasador Slovenije u Republici Srbiji Istok Jarc na poziv narodnog poslanika Milije Miletića danas je obišao opštinu Svrljig.

Tradicionalan doček priređen je ispred opštinske zgrade uz pogaču i so, a nakon toga ambasador Slovenije se sastao sa poslanikom Miletićem i predsednicom opštine Jelenom Trifunović u njenoj kancelariji gde su razgovarali o saradnji u oblasti turizma, privrede i poljoprivrede.

Sastanak kod predsednice opštine, foto: M.M.
Sastanak kod predsednice opštine, foto: M.M.

Ambasador Jarc tom prilikom je poručio da je potrebno iskoristiti šansu direktnog leta Niš-Ljubljana. Na tome se već radi. Danas dolazi grupa novinara iz Slovenije koja će našem narodu predstaviti turizam i ponuditi aranžmane za odmor u Srbiji, gde će svakako biti obuhvaćen ovaj region i Svrljig, poručio je Jarc. U skupštinskoj sali ambasadora i njegove najbliže saradnike dočekali su predstavnici svrljiških javnih preduzeća i ustanova, privrednici i poljoprivrednici, kao i predstavnici udruženja i sportskih organizacija.

Sastanak u SO Svrljig, foto: M.M.
Sastanak u SO Svrljig, foto: M.M.

Ovo je bila prilika da se Svrljižani predstave u najboljem svetlu i to su učinili. Jarcu su predstavljeni turistički potencijali, od Svrljiške klisure, pećine Samar i Prekonoške pećine, do Pandirala, kotlova i sl. kao i potencijali u privredi i privredna veza između Svrljiga i pojedinih slovenskih gradova, među kojima je i pobratimljena opština Šentjernej.

TURISTIČKA PONUDA SVRLJIGA INTERESANTNA ZA SLOVENCE

Pomoćnik Nenad Ranđelović kroz slajdove predstavlja našu opštinu, foto: M.M.
Pomoćnik Nenad Ranđelović kroz slajdove predstavlja našu opštinu, foto: M.M.

Da je turistička ponuda Svrljiga, koju je u kratkim slajdovima predstavio pomoćnik predsednice opštine Nenad Ranđelović, zanimljiva i bogata, potvrdio je i ambasador Istok Jarc.

Ja sam pogledao vašu turističku ponudu danas, bila je predstavljena i mislim da ima dosta toga što će Slovence kao turiste zainteresovati, poručio je Jarc.

Na sastanku je rečeno da će pažnja po pitanju saradnje biti usmerena na privredu. Jarc i Miletić su dogovorili da u narednom periodu bude organizovana ,,Poslovna konferencija” na kojoj će se upoznati privrednici iz Slovenije i iz Svrljiga.

Dogovorili smo da u Svrljigu organizujemo ,,Poslovnu konferenciju” u kojoj će učestvovati privrednici sa teritorije svrljiške opštine koji će moći da unaprede i prošire svoj posao uz podršku i saradnju privrednika iz Slovenije. ,,Poslovnu konferenciju” organizovaće ekonomski savetnik iz slovenske Privredne komore, rekao je Miletić.

Gosti iz Slovenije obišli su radove na rekonstrukciji PU ,,Poletarac” gde se trenutno dograđuje objekat kojim će se prevazići problem sa listama čekanja na upis dece u vrtić, kao i rekonstrukciju zgrade Srednje škole ,,Dušan Trivunac Dragoš”.

PU ,,Poletarac\'\' Svrljig, foto: M.M.
PU ,,Poletarac” Svrljig, foto: M.M.

Direktor PU ,,Poletarac” Dejan Miletić istakao je da ova ustanova već ima saradnju sa vrtićima u Sloveniji, te da su vaspitači iz Svrljiga u prethodnom periodu posetili vrtiće u Šentjerneju i drugim opštinama u Sloveniji kako bi se upoznali sa načinom rada tamošnjih vaspitača.

PU ,,Poletarac\'\' Svrljig, foto: M.M.
PU ,,Poletarac” Svrljig, foto: M.M.

Takođe, danas je ambasador Slovenije obišao i nekadašnji pogon ,,Krke” (Herbogal) u Svrljigu.

Herbogal, razgovor oko rešavanja problema, foto: M.M.
Herbogal, razgovor oko rešavanja problema, foto: M.M.

Narodni poslanik je ponovo zatražio pomoć oko rešavanja statusa ovog nekadašnjeg giganta i prevazilaženje problema, a sve u cilju otvaranje nove firme i privlačenje investitora u Svrljig.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com