Politika

Ambasador Bugarske u Nišu: Dogovori za bolju privrednu saradnju

Dovođenje novih investitora iz Bugarske u Niš, umrežavanje turističkih agencija i otvaranje prostora za srpsko- bugarsko prijateljstvo u Nišu  deo su dogovorene saradnje na sastanku ambasadora Republike Bugarske Radka Vlajkova i gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski. Sastanku je prisustvovao i generalni  konzul Republike Bukarske u Nišu Dimitar Canev.

 

 

‘’Naše dve zemlje povezuju mnoge stvari o kojima smo danas razgovarali počev od istočnog Koridora 10 koji se uveliko gradi, budući gasovod kao i više bugarskih firmi koje posluju na teritoriji Grada Niša. Razgovarali smo i o proširenju saradanje i dovođenju novih investitora iz Bugarske, umrežavanju turističkih agencija  i otvaranju prostora  za srpsko-bugarsko prijateljstvo’’- istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je dodala da je negde razočarana time da nekada nije bilo dovoljno sluha za bugarske firme koje su želele da posluju kod nas i naglasila da će se ta situacija sada promeniti, a generalni konzul koji boravi u Nišu pomoći će da bugarske firme budu motivisanije za dolazak u naš grad. Radiće se i na povezivanju turističkih organizacija iz Bugarske i Niša jer je činjenica da građani iz Bugarske rado dolaze u grad cara Konstantina i tu ostaju tokom celog vikenda. Bilo je reči i o zajedničkim projektima koje bi bili finansirani iz evropskih fondova.

“Kako su bugarski turisti česti u Nišu tokom praznika, umrežavanjem turističkih agencija produbiće se turistička ponuda kako bi Bugari češće boravili u gradu na Nišavi i posećivali kulturne i istorijske znamenosti” – rekla je gradonačelnica Sotirovski.

Za Bugarsku je Niš veoma značajan grad i važno nam je kako se on razvija, kazao je ambasador Bugarske u Republici Srbiji Radka Vlajkov. Posebno je naglasio da će Niš na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski  koja je ima odlične ideje, razmišlja na evropski način, i poseduje dovoljno energije da iste i sprovede u delo, grad vrlo brzo da krene uzlaznom linijom. Ona, prema njegovim rečima, na veoma korektatan i praktičan način pristupa idejama koje su na sastanku razmetrane.

‘’Naš današnji sastanak nije bio samo protokolaran već izuzetno sadržajan i konkretan. Postoji velika mogućnost za poslovnu, ekonomsu, saradnju između bugarskih investitora i firmi iz Niša.Ideje koje ima gradonačelnica Niša biće privlačne za investitore iz moje zemlje. Siguran sam i da će  generalni konzul koji je u Nišu izuzetno marljivo raditi na ovom polju’’- kazao je ambasador Bugarske Radko Vlajkov.

Ambasador Bugarske je dodao da on i gradonačelnica Niša imaju potpuno iste stavove u pogledu turističke saradnje a dogovoren je i sastanak turističkih organizacija iz Bugarske i Niša.

Generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Dimitar Canev  je dodao  da je uvek na raspolaganju gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski za dobre ideje.

‘’Kao predstavnik Bugarske koja je članica Evropske unije mogu da garantujem da ću dati svoj doprinos i svoju podršku u stvaranju  kontakta sa bugarskim firmama kako bi u Nišu bila otvorena  nova radna mesta zahvaljujući bugarskim investitorima koji će doći. Na taj način doprinećemo i razvoju grada Niša’’- kazao je Canev.

Ciljevi razgovora delegacija Bugarske i Niša je bolja priprivredna saradnja, rekao je ambasador Vlajkov.

Gradonačečnica Niša je pozvana da poseti Sofiju na čijem čelu je takođe žena kako bi razmenile iskustva, naročito oko pisanja zajedničkih EU projekata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com