Zdravlje

AMBASADA SAD-A POMOGLA OPREMENJE DEČIJE HEMATO-ONKOLOŠKE KLINIKE U NIŠU: Najmoderniji aparat za najmlađe pacijente

Prema podacima kojima raspolaže Dečija hemato-onkološka klinika u Nišu godišnje 25 do 30 dece oboli od malignih bolesti, ali na sreću, prema rečima stručnjaka sa ove klinike, izleči se njih i do 85 odsto malih pacijenata, a uslovi koji su sada stvoreni uticaće na to da procenat izlečenih pacijenata bude još veći. Tome će svakako doprineti i novi mobilni rendgen aparat najnovije generacije i savremene tehnologije, donacija Ambasade SAD-a u Srbiju. Prema rečima direktora Kliničkog centra u Nišu profesora dr Zorana Radovanovića, nova klinika će uz najsavremenije lekare uskoro dobiti i veći broj medicinskog osoblja kako bi lečenje dece bilo što kvalitetnije.

Vrednost ovog aparata je nešto više od 3 miliona dinara, a ugovor o primopredaji aparata svečano su danas potpisali američki ambasador u Srbiji Kajl Skat, predsednica NURDOR-a Joland Korora i direktor Kliničkog centra u Nišu profesor dr Zoran Radovanović.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski kao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

“Veoma sam srećan i ponosan što sam danas ovde i što predajem ovu donaciju, a vojno odeljenje naše ambasade je najodgovornije za sakupljena sredstva od kojih je aparat nabavljen”, kazao je američki ambasador Kajl Skat. “Aparat je posebno namenjen pedijatrijskoj upotrebi.Ne samo da je pokret već ima izgled žirafe tako da se deca ne plaše, a zahvaljući njemu deca će dobiti još bolje uslove za lečenje u ovoj klinici. Donacija je vredna 30.000 dolara i deo je većih donacija Američke Vlade koje su stigle u Srbiju, ali i Kliničkom centru u Nišu. Posebno veliku donaciju smo imali na Klinici za kardiologiju. Naše mišljenje ja građani Srbije zaslužuju najbolju tehnologiju koja se koristi u lečenju i ako mi ne možemo sve da obezbedimo, daćemo naš mali dopronos”, istako je ambasador Skat.

On se posebno zahvalio NURDOR-u koji svaki dan radi za decu i humanije uslove njihovog lečenja, ali i za njihove roditelje koji prolaze, takođe, kroz jedan težak period.

“Kada su nam se obratili za ovu donaciju za vrlo kratko vreme smo i nabavili aparat zbog čega mi je jako drago”, dodao je ambasador Skat.

Direktor Kliničkog centra u Nišu profesor dr Zoran Radovanović je istako da je
ovo je samo nastavak saradnje koju Klinički centar u Nišu ima sa američkom ambasadom u Srbiji i ambasadorom Skatom za koju očekujem da će biti i mnogo bolja i mnogo veća.

“Klinika je dobila najmoderniji pokretni rendgen aparat.Prednost ovog aparata je u tome što može da se prenosi, pa deca koja primaju terapiju i koja ne ne mogu da odu do našeg centra za rediologiju mogu da budu snimljeni u sobi u kojoj leže. Imamo obučene renrgen tehničare za to, a u ovom slučaju oni će biti svakog trenutka na usluzi deci koja boluju od najtežih bolesti”, objasnio je dr Zoran Radovanović.

Američkoj ambasadi i ambasadoru Skatu se zahvalila i predsednica NURDOR-a.

“Zahvaljujući američkoj ambasadi dobili smo aparat koji nam je nedostajo da upotpunimo bolnicu sa najasvremenijom opremom i da se deca leče onako kako treba po evropskim standardima. Sada imamo sve što nam je potrebno od aprata i dovoljno prostora, ali nam nedostaje medicinskog osobolja i to je sada vrlo važno. Sledeći korak je da zamolimo Ministarstvo zdravlja i Klinički centar da se zaposli još deset medicinskih sestara i još tri doktora”, kazala je predsednica NURDOR-a Joland Korora .

Njena molba da Klinika dobije novo medicinsko osoblje je već delimično ispunjena jer je, prema rečima direktora Kliničkog centra dr Zorana Radovanovića, Ministarstvo zdravlja odobrilo prijem tehničara i pedijatara.

“Primili smo dva lekara za hematoonkološku terapiju, a za sva pitanja tu je rukovodstvo Kliničkog centra”, istako je Radovanović.

Prema podacima kojima raspolaže Dečija hemato-onkološka klinika u Nišu godišnje 25 do 30 dece oboli od malignih bolesti, ali na sreću, prema rečima stručnjaka sa ove klinike, izleči se njih i do 85 odsto malih pacijenata, a uslovi koji su sada stvoreni uticaće na to da procenat izlečenih pacijenata bude još veći. Lečenje malih pacijenta traje u proseku oko dve godine.

NURDOR je u maju ove godine otvorio novoizgrađeno dečje hemato-onkološko odeljenje, novo bolničko krilo od 750 kvadratnih metara, koje je izgrađeno i opremljeno po najvišim medicinskim standardima. Novim odeljenjem prošireni su kapaciteti za 100 odsto, svaka soba ima krevet za roditelja-pratioca i sopstveno kupatilo. Na svakom spratu postoji dnevni boravak sa igraonicom u kojoj će biti moguća primena takozvane „humane terapije“, odnosno biće moguće da dete prima terapiju dok se igra.

Ukupna vrednost projekta izgradnje i opremanja novog odeljenja prelazi 100 miliona dinara i NURDOR je neizmerno zahvalan i ponosan na činjenicu da su najveći deo ovih sredstava obezbedili građani Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com