Некатегоризовано

Alumnista Fakulteta sporta donirao zvučnu loptu golbalistima

Bivši student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, profesor Saša Kostić (44), već četiri godine radi u Fondaciji za inkluziju Inspiracija (Inspire – the Foundation for Inclusion) na Malti. Angažovan je na poslovima sportske edukacije dece i adolescenata sa autističnim spektrom poremećaja. Posebna specijalnost mu je adaptivno plivanje, tačnije hidroterapeutske procedure.

On je posetio visokoškolsku instituciju u kojoj je stekao formalno obrazovanje i specifična iskustva u radu sa osobama sa invaliditetom. Tokom svog boravka na Malti je ostao u kontaktu sa nastavnicima, saradnicima i studentima našeg fakulteta. Kako nekoliko puta godišnje dolazi u Niš, često deli svoje bogato iskustvo sa studentima svog bivšeg fakulteta, a krajem 2016.godine je bio i predavač na prestižnom ADAPTS-ovom seminaru.

„Imao sam ideju da doniram neophodne rekvizite nekim sportskim klubovima za OSI. Saznao sam da je u Nišu deficitaran rekvizit zvučna lopta za golbal. Zato sam odlučio da je doniram. Sjajno je što će ga koristiti golbalisti za svoje treninge, a studenti za nastavu“, rekao je profesor Saša Kostić.

Golbal je sport koji se u Nišu razvio pre svega zahvaljujući Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu koji je obrazovao mnoge trenere u golbalu koji rade na celoj teritoriji Srbije. Mnogi studenti FSFV-a su volonteri i pratioci na turnirima i kampovima u golbalu, a golbal se igra i na nastavi iz predmeta Sport OSI. Golbal je i predmet mnogih naučnih istraživanja nastavnika, saradnika i studenata FSFV-a.

Golbal klub „Nais“ je dvostruki uzastopni šampion države, daje najveći broj reprezentativaca, a uspešan je na međunarodnim turnirima održanih u proteklih godinu dana,Tešanj, Niš, Malme. Uslovi za trening i pomoć sa strane gotovo da ne postoji, osim FSFV-a i društveno odgovornih pojedinaca, kao što je profesor Kostić.

„Lopte za golbal su specifične, mogu se nabaviti samo u inostranstvu. Zahvaljujemo se profesoru Kostiću na poklonu. Prirodno je da primopredaju ovog poklona imamo na FSFV, našoj drugoj kući, gde treniramo i imamo sparinge”, rekao je predsednik Golbal kluba „Nais“, Stefan Stevanović.

Po prijemu donacije od strane profesor Saše Kostića, predsednik golbalista „Naisa“, Stefan Stevanović, poklonio je dres ovog mladog i uspešnog sportskog kolektiva.

Saša Kostić, instruktor je adaptivnog plivanja i hidroterapeut pri Inspire – fondaciji za inkluziju, Marsaskala, Malta. Angažovan je i na aktivnostima dnevnog boravka dece i mladih sa invaliditetom u pomenutoj ustanovi. Honorarno radi za Plivački klub „Swim Aid” na poslovima instrukcije i treninga plivanja osoba sa invaliditetom. Krajem 2018. godine je određen od strane Paraolimpijskog komiteta Malte za selektora paraolimpijaca za Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Završio je osnovne studije na Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Bio je instruktor i trener u Plivačkom akademskom klubu za osobe sa invaliditetom „Delfin“ u Nišu, a jedno vreme i logističar. Učesnik je i organizator više seminara, takmičenja i kampova u oblasti adaptivnog plivanja u Srbiji, Hrvatskoj, Turskoj, Grčkoj, Italiji i na Malti. Učesnik je više seminara za podizanje organizacionih kapaciteta paraolimpijskih organizacija u okviru AGITOS fondacije Međunarodnog paraolimpijskog komiteta. Neko vreme je bio na poziciji tehničkog sekretara Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije.

Inicijator je više uspešnih sportskih saradnji između Srbije i Malte. Bio je predavač kao predstavnik Malte na čuvenom ADAPTS-ovom seminaru krajem 2016. godine sa jednom teoretskom i praktičnom demonstracijom iz plivanja dece sa autizmom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com