AleksinacMoja pričaSport

Aleksinčanka jedna od najboljih mladih plivačica u Americi

Vera Conić, petnaestogodišnja devojčica rodom iz Aleksinca koja živi u Čikagu, velika je nada američkog plivanja sa osvojenim drugim mestom u trci na 100 jardi leđno i trećim mestom u trci na 200 jardi leđno na prošle godine održanom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država.

Vera je jedan od najboljih takmičara u 60 godina dugoj istoriji kluba u Čigaku pošto je do sada oborila četrdesetak klupskih rekorda u 12 disciplina. Ova mlada plivačica je sa svega 14 i po godina oborila nacionalni rekord Srbije na 200 metara leđnim stilom. Njeno najbolje vreme u toj disciplini trenutno je 2:15:42, dok je 100 metara leđno isplivala za 1:04:00.

Vera je kazala da je imala sedam godina kada je počela rekreativno da pliva, sa osam godina je krenula sa redovnim treninzima, a sa devet godina sa takmičenjima.

„Sada sam prvi razred srednje škole i nedeljno uglavnom imam osam do devet treninga u bazenu i tri do četiri treninga u fitnes centru. Kada imam takmičenja manji je broj treninga, ali kada nema takmičenja, tri dana nedeljno treniram pre i posle škole. Jutarnji trening je od 5.30 do 7.30 sati, a popodnevni po završetku časova. Kondicione treninge imam tri do četiri puta nedeljno u fitnes centru i tamo radim različite vežbe, za fleksibilnost, koordinaciju, snagu, za balans“, rekla je Vera.

Prema njenim rečima, učenici koji su sportisti imaju u školi jedan čas tokom kojeg mogu da uče i da završe domaće zadatke, pošto im posle škole ne preostaje dovoljno vremena. Vera ističe da sve zadatke koje dobije u školi mora da uradi istog dana, jer ukoliko to ne uradi onda dolazi u situaciju da joj se školske obaveze nagomilaju.

„Jedan od mojih ciljeva u budućnosti je plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Da bi to uspela potrebno je da u narednih godinu i po dana vreme popravim za dve sekunde. Biće mi potrebno puno treninga za to, jer se radi o zaista izuzetnim vremenima. Srpski rekord u disciplini leđno, sporiji je od onog vremena koji moram da imam da bi se kvalifikovala za Olimpijske igre“, rekla je Vera.

Foto: privatna arhiva

Maja Conić, majka mlade plivačice, ističe da su oni sportska porodica u kojoj se svi bave ili su se bavili sportom. Njen suprug je grao košarku u Aleksincu, sin je rekreativno plivao, ona je trenirala rukomet i završila Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, a sada radi u Americi kao lični trener i kao kondicioni trener u plivačkom klubu za koji pliva Vera.

„Došli smo u Ameriku pre bombardovanja u Srbiji, suprug 1997. godine, a ja 1998. godine i nameravali smo da se posle nekog vremena vratimo u Aleksinac, ali smo ostali. Dolazimo u Srbiju na tri, četiri godine. Ne možemo češće zbog Verinih treninga i takmičenja. Potpuno smo posvećeni njenim obavezama i ciljevima. Ciljevi im se ogledaju u vremenima u trkama, ne u pobedama na takmičenjima. Mnogo je važnije kakvo vreme imaš u bazenu, od toga koliko si medalja osvojio“, rekla je Maja Conić.

Foto: privatna arhiva

Ona je kazala da su sportski rezultati izuzetno cenjeni u Americi i svako ko želi može da trenira i da se takmiči. Sportski rezultati, dodala je, tokom osnovne i srednje škole vrednuju se prilikom upisa na fakultet i ukoliko ste dobar sportista i dobar učenika, možete da dobijete stipendije koje pokrivaju sve troškove studiranja. Prema njenim rečima, uprkos tome što Čikako jedan od najbogatijih gradova, a državno takmičenje u Ilionoisu jedno od najboljih u Americi, u tom gradu nema dovoljno bazena dužine 50 metara i problem je da se obezbede termini za treninge.

„Bazena pogodnih za treninge ima na svakih pet milja, ali je i to nedovoljno jer mnogo dece se bavi plivanjem. Na žalost, u bazene se nedovoljno ulaže, pošto je sva pažnja usmerena ka košarci i američkom fudbalu“, istakla je Maja Conić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com