AleksinacKultura

Aleksinčani oduševljeni izložbom gimnazijalca Jovana (18) koji slika, crta, svira harmoniku, recituje

Jovan Nedeljković, učenik trećeg razreda Aleksinačke gimnazije imao je proteklih dana svoju prvu samostalnu izložbu crteža i kolaža u Art galeriji Centra za kulturu i umetnost u tom mestu, a postavka je sada preseljena u prostorije škole koju pohađa.

Posetioci izložbe imaju samo reči hvale za radove mladog Aleksinčana, koji osim što odlično crta i slika, svira harmoniku, recituje i osvaja nagrade na međunarodnim takmičenjima u poznavanju ruskog jezika. Postavku koja je izazvala veliku pažnju u Aleksincu, čine kolaži sa različitim temama, dok se među crtežima izdvajaju portreti poznatih ličnosti i profesora Aleksinačke gimnazije.

Foto: Saša Gidra Marković

Nedeljković je rekao da je počeo da crta i slika još pre polaska u školu, a sada se timi bavi čim mu školske obaveze dozvole. Obično je to uveče, vikendom ili za vreme raspusta. Istakao je da zaista voli da slika, tako da noćne izlaske zamenjuje umetnošću.

Foto: Saša Gidra Marković

“Smatram da umetnik, a prvenstveno slikar nije onaj ko ume da drži četkicu ili olovku u ruci, nego onaj ko ume da vidi. Naša čula nama daju informacije, a naš je zadatak samo da ih pretočimo na papir, odnosno platno. To je zadatak jednog slikara“, kazao je Nedeljković.

Inspiraciju za crtanje i slikanje pronalazi u svakodnevnom životu i za sada nema omiljenu tehniku, već omiljene teme.

Foto: Saša Gidra Marković

„Radim samostalno, ponekad, ali vrlo retko, naučim ponešto iz video klipova na internetu. Najveću pomoć imam u stricu koji takođe slika i crta, mada se time ne bavi ozbiljno. Moj otac je svojevremeno slikao, ali se time ne bavi već desetak godina“, objasnio je Nedeljković.

Nadaren je i za sviranje harmonike, mada za to nema dovoljno vremena.

„Harmonika zahteva veću posećenost. Ne možete da uzmete harmoniku na 10 minuta, a da slikate možete. Volim i da recitujem, to mi je takođe hobi i jedan vid izražavanja. Učestvovao sam na nekim takmičenjima, ali ne jurim za nagradama u recitovanju, nisu mi one cilj”, rekao je Nedeljković.

Nagrade je osvajao na takmičenjima iz ruskog jezika. Na prošlogodinjem međunarodnom takmičenju koje je organizovao Državni institut za ruski jezik u Moskvi „A.S. Puškin“ osvojio je treće mesto.

Pored svih škoskih i vanškolskih aktivnosti, ovaj mladić iz Gornjeg Suhotna kraj Aleksinca stiže i da uređuje školski portal „Hermes press“ kao član novinarske sekcije.

Foto: Saša Gidra Marković

Život u selu smatra svojom prednošću u svakom pogledu i ne smatra prevelikom obavezom to što autobusom mora da svakodnevno putuje do Aleksinca. „U selu imate svoj mir. Imate i luksuz da se odmarate u prirodi, bez smoga i buke“, istakao je Jovan. Kazao je da još nije definitivno odlučio koji fakultet će upisati nakon završene gimnazije, ali je vrlo verovano opredeliti za studije u oblasti umetnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com