Hronika

Aleksinac zavijen u crno, jecaji i jauci na komemoraciji nastradalih

Komemoracija tragično nastradalim rudarima rudnika “Soko” kod Sokobanje, održana je danas u Domu kulture u Aleksincu.

Počela je emitovanjem rudarske himne i minutom ćutanja u čast osmorice poginulih rudara, dok su njihove fotografije držali rudari obučeni u svečane rudarske uniforme. Tokom čitave komemoracije čuli su se plač i jauci roditelja, majki, dece, rodbine i prijatelja nastradalih rudara. Aleksinac je još jednom zavijen u crno, nastradali su Bratislav Živković (59), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Radovan Grujić (47), Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Bojan Stajić (34) i najmlađi – Petar Petrović koji je imao samo 31 godinu, rečeno je na početku komemoracije.

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević podsetio je na veliku rudarsku nesreću u Alekinačkim rudnicima 1989. godine u kojoj je nastradalo 90 rudara i nesreću u rudniku Soko 1998. godine u kojoj je nastradalo 29 rudara.

„Na žalost i ovoga puta nesreća nije mogla da prođe bez ljudskih žrtava. Naša obaveza je da pomognemo porodicama nastradalih rudara, posebno deci, da izrastu u dobre i čestite ljude kao što su bili njihovi očevi“, rekao je Radičević.

Zlatan Cenzar, kolega iz smene, podsetio je kakve su bile njegove kolege, kakvi su bili očevi i ljudi. „Nikada vas nećemo zaboraviti, vaše porodice su sada naše, vaša deca su sada naša deca“, rekao je on. Od nastradalih rudara oprostio se i pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović i uputio saučešće porodicama.

„Jako je bitno da porodice znaju da vašu bol saosećaju svi rudari u Srbiji, ministarstvo, Vlada Srbije i cela država. Pomoć koju vam je uputilo ministarstvo i Vlada Srbije je znak da nikada nećete biti sami i da naši junaci nikada neće biti zaboravljeni“, rekao je Milijanović.

Direktor Aleksinačkih rudnika Nemanja Denić i v.d. direktora Preduzeća za podzemnu eksploataciju „Resavica“ Saša Spasić takođe su uputili najiskrenije saučšće porodicama i istakli da su nastradali rudari bili vredni radnici, posvećeni očevi i dobri ljudi, čiji je gubitak nenadoknadiv.

Komemoracija je prisustvovala i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, zajedno sa državnim sekretarima i pomoćnicima iz Ministarstva. U Domu kulture u Aleksincu otvorena je knjiga žalosti povodom smrtiosmorice rudara. Od 21 povređenog rudara njih 19 je do sada otpušeno na kućno lečenje, a dvojica se nalaze i dalje u Kliničkom centru u Nišu, na odeljenju toksikologije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com