DruštvoHronika

Aleksić: Veštačenje Rite Čeli pokazalo 500 puta veću dozu osiromašenog uranijuma u tkvima dvoje državljana Srbije

Veštačenje italijanske doktorke Rite Čeli za dvoje državljana Srbije pokazalo je da je količina uranijuma 238 u njihovim tkivima za 500 puta veća od uobičajne doze, saopštili su iz Advokatske kancelarije „Aleksić“ u Nišu.

Advokatska kancelarija Aleksić, na čelu sa dr Srđanom Aleksićem, obavestila je javnost da su za dvoje državljana Srbije stigli rezultati veštačenja doktorke Rite Čeli sa Univerziteta u Rimu i da su analize potvrdile da je količina osiromašenog uranijuma 500 puta veća od uobičajenih doza u ljudskom organizmu.

Srđan Aleksić, advokat; Foto: V.M.

„Veštačenje je urađeno za civila koji se nalazio blizu bombardovanog Ministarstva odbrane u Beogradu i vojnika koji je boravio na području Kosova i Metohije 1999. godine“, saopštili su iz Advokatske kancelarije Aleksić.

Ovo su do sada najubedljiviji dokazi da su građani Srbije bili izloženi smrtonosnom dejstvu teških metala iz NATO projektila tokom bombarodanja 1999. godine.

Po Aleksićevim rečima radi se o Beograđanki , koja živi u Ulici kneza Miloša, preko puta bombardovane zgrade Generalštaba, a druga osoba je vojno lice takođe iz Beograda koji je živeo i radio u Vranju , a bio u kopnenoj zoni bezbednosti tokom 1999. godine.

Ovi dokazi potvđuju da je uranijuma bilo i u projektilima koji su korišćeni severno od Vranja, a imaće veliku ulogu u pravnoj borbi za dokazivanje da iz 1999. godine potiču i uzroci malignih bolesti kod stotine građana.

Prva privatna tužba sa zahtevom za odštetu žrtvama zbog oboljenja od posledica NATO bombardovanja SR Jugoslavije podneta je Višem sudu u Beogradu 20. juna 2021. godine, kao rezultat zajedničke saradnje dvojice advokata, Srđana Aleksića iz Niša i italijanskog Anđela Fjore Tartalje.

Tartalja ima dvadesetodišnje iskustvo u borbi za isplatu odštete žrtvama osiromašenog uranijuma među italijanskim vojnicima, koji su bili deo misija u svetu, kao i na Kosovu.

Srđan Aleksić je trenutno na odmoru, a Srbija Vestima rekao je da zvanično veštačenje doktorke Čeli očekuje da će dobiti početkom avgusta, kada će dokumentaciju predati sudu.

Po njegovim rečima doktorka Čeli je do sada uradila oko 250 veštačenja na osiromašeni uranijum, a na osnovu njenih veštačenja italijanski vojnici koji su u bili u sastavu KFORA na Kosovu i Metohiji, a kasnije oboleli od malignih oboljenja, dobili su obeštećenja. U Italiji je za svih 300 dobijenih presuda odštetu platilo njihovo Ministarstvo odbrane.

Na pitanje ako u budućnosti Sud presudi u korist srpskih žrtava tokom NATO agresije 1999. godine, a do sada je prikupljeno više od 3.340 tužbenih zahteva, ko će platiti odšetu, i Aleksić i Tartalja su odgovorili da će to biti NATO, odnosno članice Alijanse.

Inače, tokom bombarodovanja 1999. godine na područje Srbije bačeno je 10 tona osiromašenog uranijuma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com