Društvo

Aleksandru Kostiću treća nagrada za pank modu

Aleksandar Kostić je učenik druge godine na smeru za tekstilstvo Škole mode i lepote i na nedavno održanom likovnom takmičenju na temu „Pank moda“ osvojio je treće mesto. Bolji od njega bili su samo učenici Umetničke škole kojima su pripale prva i druga nagrada. Skice modela koje je Aleksandar poslao na konkurs ostavljaju posmatrača bez reči pa nije ni čudno što mu je žiri dodelio treću nagradu u ne baš maloj konkurenciji, jer su se na pomenuti konkurs javili učenici iz cele Srbije. Profesor praktične nastave u tekstilstvu Miloš Petrović ponosno ističe da je Aleksandar talenat pred kojim se nalazi ozbiljna profesionalna karijera po završetku školovanja. Konkurs je raspisan 10. maja i trajo je deset dana.

„Konkurs je raspisao Tehnološki fakulet, a pravo učešća imale su sve škole iz Srbije. Takmičenje je održano u vreme pandemije koronavirusa koja Aleksandra ni malo nije omela da pripremi radove za konkurs, a bilo ih je dosta, preko deset. To znači da je u glavi našeg đaka bilo desetak ideja koje je on uspešno pretočio na papir, a da je to tačno potvdila je nagrada“, kaže profesor Miloš Petrović.

Kako se sve odvijalo u vreme izolacije zbog pandemije Aleksandar je sa profesorom komunicirao putem interneta.

„Bez obzira što nismo mogli da se vidimo saradnja je bila odlična. Konsultovali smo se oko svega, a posebno oko detalja jer je Aleksandru bila, tu i tamo, potrebna pomoć mada je on sve sam završio. Počev od ideje za neki model do konačne skice“, dodaje Miloš.

Profesor Petrović dodaje da škola za učenike sa smera za tekstil, pored redovne nastave često organizuje i štampu tesktila, konsultacije oko skice modela. To su nekada radili modni dizajneri, ali nakon što je taj smer ukinut, počela je obuka učenika sa tekstilnog smera koji se spremaju za modne krojače.

„Deca su jako talentovana i maštovita što je za ovaj posao jako važno. Osim toga svi učenici sa ovog profila dobijaju bespovratne đačke kredite Ministarstva prosvete, što je veliki podstrek za njihov rad i usavršavanje. Osim toga škola sarađuje sa nekoliko tekstilnih kompanija i firmi gde učenici odlaze na praksu, a ponuđen im je i posao u tim firmama“, objašnjava profesor Miloš Petrović.

Na smeru za modne krojače je upisano 30 učenika. Smer je trogodišnji, ali svi učenici sa smera imaju mogućnost da u školi vanredno završe i neki od smerova četvrtog stepena, smer dizajner odeće i modelar odeće, a to znači i da nastave školovanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com