Društvo

ALEKSANDRA JE SLABOVIDA OD ROĐENJA, ALI JE TO NIJE SPREČILO DA OSTAVRI SVOJ SAN : Želim da postanem sudija

Aleksandra Arsić(21) je student druge godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu. Uobičajena vest za sve, ali ne i za Aleksandru jer je ona od rođenja slabovida, na jednom oku ima protezu, a na drugom gotovo da više i ne vidi zbog opterećenja koje je trpelo.

I pored toga, ova uporna mlada Nišlijka je postavila sebi ciljeve ka kojima hrabro korača. U tome joj bezuslovno pomaže njena majka Sunčica Arsić. Aleksandra sada završava drugu godinu pravnog fakulteta, očekuje da upiše treću, a u međuvremenu nalazi dovoljno vremena da pomogne i ljudima oko sebe kojima je pomoć potrebna. Suočena sa svojim problemom ona i te kako zna da razume probleme drugih.

„Završila sam osnovnu školu u Čokotu, a potom i Pravno-poslovnu školu u Nišu. Još kao mala sanjala sam o tome da postanem sudija, pa je izbor Prvanog fakulteta za mene bila prirodna stvar“, kaže Aleksandra. „Na fakultetu za sada ide sve po planu. Polažem ispite ustaljenim tempom, ne „jurim“ prosek i zadovoljna sam“.

Za Aleksandru i njoj sličnim studentima na fakultetu nema povlastica. Ispite polažu po redovnom programu po kome rade i ostali studenti. Profesori imaju dovoljno razumevanja za nju mada ona, to posebno naglašava, nikada na ispitu nije profesorima skrenula pažnju da ne vidi.

„Ne želim to da potenciram. Želim isti tretman kao i svi drugi, mada sam ličnog mišljenja da bi neki od profeosra, svaka čast pojedincima, mogli da pokažu više predusretljivosti kada se radi o studentima koji se razlikuju od drugih“, dodaje Aleksandra.

Aleksandra sa majkom Sunčicom

Ono čime posebno može da se pohvali je dobro pamćenje. Da pripremi ispite pomaže joj majka Sunčica. Ona je sa njom od prvog razreda osnovne škole. Potpuno se posvetila ćerci i njenim željama.

„Dok je bila u osnovnoj školi sedela sam pored nje u klupi i pisala, a potom joj kući pomagala da uradi domaći i nauči lekcije iz svih predmeta. Kada je upisala srednju školu, direktor Pravno-poslovne škole Milorad Gavrilović je imao i previše razumevanja za naš problem, pa je dozvolio da budem pored Aleksandre i u toku nastave. Pisala sam lekcije umesto nje, prepisivala sa table da bi se kući lakše snašle, a onda smo zajedno učile“.

Posle škole Aleksandra je satima slušala majčin glas.

„Učila je tako što sam ja čitala lekcije iz knjiga, a ona je slušala. Kada joj nešto nije bilo jasno, čitala sam jedan pasus iznova i iznova, sve dok ne shvati suštinu. Svakog dana sam to radila po četiri sata dnevno. Nije mi bilo teško jer sam znala da se sa svakom godinom koja prođe Aleksandra nalazi sve bliže ostvarenju svog sna, studiranju“, kaže majka Sunčica.

Sa istim načinom rada Aleksandra i Sunčica su nastavile i na studijama.

„Doduše, oslobođena sam nastave i kolokvijuma, ali ispite pripremam kao i svi ostali studenti. Olakšavajuća okolnost je u tome što odgovaram usmeno. Izvučem pitanja, profesori ih pročitaju, a ja sam tu da pokažem šta znam“, dodaje Aleksandra koja je upisala Pravni fakultet bez prijemnog ispita jer je kao maturant Pravno-poslovne škole osvojila na državnom takmičenju iz istorije treće mesto.

I ispite priprema na isti način kao što je učila u srednjoj školi. Majka Sunčica čita, ona sluša i pamti.

Sunčica Arsić

„Sada je malo teže zbog stručnih izraza, ali se snalazimo. Jedino smo produžile vreme učenja, pa dnevno u čitanju provedem i preko pet sati“, kaže Sunčica.

Pored svih obaveza koje ima na fakultetu, Aleksandra nalazi dovoljno vremena da pomogne i drugima. Prijateljima i komšijama rado napiše želbu ili neku molbu kada im je to potrebno, a za svoju dušu u slobodno veme piše.

„Završila sam knjigu priča „Prst sudbine u mreži života“ i predala sam je Niškom kulturnom centru, ali već evo prošle su već tri godine, a ona nije odštampana. To bi mi puno značilo jer je u tim pričama moj život. Još uvek čekam, ali odgovora nema. Kada pozovem, oni stalno pronađu neki izgovor zašto se knjiga ne štampa. Prosto sam zbunjena time što čujem“, dodaje Aleksandra.

Naučena da bude strpljiva pričekaće ona još malo dok neko ne izvuče njen rukopis iz fioke, a u međuvremenu, kaže, počela je da piše scenario za dramu o životu koji je pun izazova, ali vas uči da izazovima odgovorite na pravi način.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com