Društvo

Aleksandra i Veljko predstavili robota AVA

Institut za fiziku, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, organizovao je takmičenje iz oblasti fizike, medicine, elektronike i informatike. Na takmičenju učestvovali su učenici Aleksandra i Veljko Aleksić, učenici odeljenja II3 iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Nišu, sa nastavnikom Predragom Šubarevićem kao mentorom.

Učenici iz ETŠ ‘’Nikola Tesla’’ iz Niša predstavili su se na ovom takmičenju radom  „Višenamenski AVA Robot sa UV lampom za sterilizaciju prostorija i medicinskog alata“ i zasluženo su osvojili prvu nagradu.

‘’Radi se o vrlo aktuelnom radu koji je  izazvao veliko interesovanje svih učesnika, jer su učenici razvili robota AVA, ali i aplikaciju preko koje se robot može programirati u bilo kom radnom prostoru. Robot omogućava dezinfekciju prostora i alata, bez prisustva čoveka, u kontaminiranim uslovima. Pogodan je i za upotrebu tokom pandemije COVID-19’’- kažu ETŠ ‘’Nikola Tesla’’.

Robot je u stanju da prima daljinske komande u smislu pisanih reči, manuelne kontrole ali i govorne komande.

‘’Robot se na iste komande i odaziva, dakle može da priča sa vama. Objašnjava svoj rad i daje potrebne informacije za koje je upitan. Inače, robot se zove Miroslav’’, objašnjava Veljko Aleksić.

Izvanredna ideja i još bolje ostvarenje komisija je nagradila prvim mestom uz napomenu  da će ovaj pobednički tim biti ovenčan još mnogima nagradama.

Njihova želja se vrlo brzo pretvorila u realnost jer su Aleksandra u Veljko dobili treću nagradu na IEEE takmičenju koje je održano na Elektronskom fakultetu u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com