Društvo

ALEKSANDAR VUČIĆ: Vojna bolnica za najteže pacijente, lakši će biti smešteni u Hali Čair

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je, nakon razgovora sa kineskim stručnjacima, promenu pristupa u borbi protiv koronavirusa, koja podrazumeva veći broj testiranja, ali i izolaciju i lakše obolelih ljudi.

“Krenućemo na masovna testiranja, a njihovo drastično uvećanje može se očekivati za 48 časova, poručio je Vučić i naveo da imamo dovoljno testova za prve dane drastičnog uvećanja, a u međuvremenu dobićemo nove testove i ljude koji mogu da ih sprovedu”, istakao je Vučić.

On je istakao da je država spremna da odmah napravi 3000 kreveta za najlakpe bolesnike da bi ispratili njihovu bolest od početka do kraja, a to će biti ili na Beogradskom sajmu ili u Studentskom gradu u Beogradu, u Hali Čair u Nišu, Spensu u Novom Sadu. Vučić je takođe rekao da će najteži pacijenti biti smeštani u Vojnoj bolnici u Nišu.

“Odluka o ovom biće doneta sutra, najavio je on i precizirao da će se za srednje bolesnike koristiti neinvazivni respiratori, a za teže invazivni klinički respiratori, kojih imamo sve više.”

 

Predsednik je preneo da su kineski stručnjaci istakli da su zadovoljni našim terapijskim protokolima i time što lekari koriste lek Hlorokin, najavivši da će razgovarati sa predstavnicima kompanije „Galenika“ da počne da proizvodi pomenuti lek, iako ga imamo za hiljade bolesnika.

Ono što ćemo morati da postignemo jeste striktna izolacija svakog obolelog ukoliko ne želimo da nam se ponovi scenario Italije i Španije, naglasio je on i ukazao na to da je neophodno da budemo agresivniji, jer smo se do sada samo branili.

 

Srbija će, zahvaljujući podršci Kine, ali i nabavci respiratora na drugim stranama, za 10 do 15 dana, proporcionalno broju stanovnika, biti među prvih 20 zemalja po broju ovih medicinskih aparata, rekao je Vučić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com