Aleksandar iz Niške Banje ljubav prema papričicama pretvorio u ozbiljan posao

Aleksandar iz Niške Banje ljubav prema papričicama pretvorio u ozbiljan posao

10:10
4782
0
Niške Vesti
PODELI
Aleksandar Tanić, prizvođač ljutih papričica; Foto: B.LJ:

Do samo pre dve godine Aleksandar Tanić iz Niške Banje gotovo ništa nije znao o poljoprivrednoj proizvodnji, a posebno ne o proizvodnji povrća u plastenicima. Posle samo dve godine od kada kada je krenuo da se tim poslom bavi, postao je jedan od malobrojnih proizvodjača u niškom kraju potpuno posvećenih proizvodnji ljutih papričica.

Na iznajmljenoj njivi pored Nišave, Tanić je ove godine u četiri plastenika posadio skoro 1.000 strukova ekstremno ljutih paprika, a sav rod preradiće u vatreno ljute „taniero“ sosove.

 

Foto: B.LJ.

„Prvo sam posadio 15 strukova, onda 50, a potom sam video da mi je to malo i prošle godine zakupio zapušteno imanje pored Nišave. Bilo je skoro prava džungla. Puna dva meseca čupao sam korov i rastinje, jer nisam hteo da prskam njivu sredstvima pored korova iako su me svi nagovarali, jer želim da proizvodim zdravu hranu. Čili papričicama, čije seme sam nabavio iz uvoza, zasadio sam dva plastenika dužine 30 i širine šest metara. Ove godine imam četiri plastenika, uglavnom sa čili paprikama i nešto malo paradajza i paprike „ajvarke“, rekao je Tanić.

On je kazao da mu je otac najveća pomoć i podrška. Uz njegovu pomoć je napravio konstrukcije za plastenike i sada uz njegovu pomoć obradjuje plastenike.

„U početku sam se strogo držao uputstava iz priručnika, a sad sam se malo oslobodio i vidim da ne mora baš sve da se radi tako kao što piše u knjigama. Papričice koje uzgajam ne predstavljaju organsku hranu jer ih đubri i veštačkim đubrivom, ali jesu zdrava hrana jer ne koristim „tešku“ hemiju. Moja ideja je da proizvodim zdrave, ekstremno ljute sosove. Ne zanima me kvantaška proizvodnja i prodaja. Sve što proizvedem, preradim u sos po sopstvenoj recepturi, bez konzervansa. Prošle godine sam napravio 500 bočica za koje sam sam dizajnirao etiketu. Jedan sos je bio kombinacija čili papričica, kruške i vanile, a drugi kombinacija čili papričica, belog grožđa i cimeta. Sve sosove koje sam prošle godine proizveo uspeo sam da prodam, uglavnom prijateljima“, objasnio je Tanić.

Papričice spremne za „čili“; Foto: B.LJ:

Za narednu godinu Tanić ima ozbiljne planove, između ostalog i proširenje proizvodnje.

„Zahvaljujući društvenim mrežama otkrio sam da mnogo ljudi u svetu obožava da jede ljutu hranu. Dobio sam već i poziv da učestvujem na festivalu čili sosova i paprika u Australiji. Poslaću im ovih dana svoje sosove, a odlazak ću da ostavim za sledeću godinu“, izjavio je Tanić.

Foto: B.LJ.

Ideja mu je da, pored placa koji je uzeo u zakup, uredi obalu Nišave i da napravi klub ljubitelja čili paprike gde će se okupljati ljudi koji poput njega vole vatreno ljutu hranu.

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *