Kultura

ALEKSA ILIĆ: Mladić sa periferije

Promocija romana održaće se u prostorijama Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u petak 8. oktobra od 18 sati.

Mladi Nišlija Aleksa Ilić sa nepunih sedamnaest godina izdao svoj roman prvenac pod nazivom „Mladić sa periferije“. Za ovaj roman je, kako kaže, inspiraciju našao u starim filmovima, knjigama i sagledavanju realnih, svakodnevnih aktivnosti običnog pojedinca današnjice. Knjigu je izdao Omladinski savet Niša, a za recenziju dela zaslužna je Milijana Jovanović, poznata književnica iz našeg grada.

Aleksa Ilić rođen je u Nišu 2003. godine, gde je pohađao Osnovnu školu „Ivo Andrić“ i gde pohađa „Pravno – poslovnu školu Niš“. Veliki je ljubitelj realizma, zbog čega često bude okarakterisan kao pesimista.

 

Aleksa Ilić; Foto: privatna arhiva

Ovaj „večiti filozof“ uživa u klasičnim kinematografskim, književnim i muzičkim umećima, za koja tvrdi da su direktan produkt „pravog“ i „realnog“ života.

O sebi kaže da voli da razmišlja, izučava i piše o socijalnim interakcijama, klasnim razlikama i običnim ljudima, bezmalo ljudima na margini društva.

 

Za pisce koji su imali najveći uticaj na njega navodi Čarlsa Dikensa, Onore de Balzaka, Emila Zolu i Teodora Drajzera. Voli pisanje i govori kako je to način na koji čitaocima, poput ogledala, može pokazati njihove svakodnevne aktivnosti, sagledane iz drugih uglova, upravo onako kako posmatrači to vide.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com