Moja priča

ALEKSA ĐORĐEVIĆ OSVAJAČ SREBRNE MEDALJE NA BALKANSKOJ OLIMPIJADI IZ FIZIKE: Fizika me je osvojila još u šestom razredu

Aleksa Đorđević je učenik specijalnog odeljenja za darovite matematičare Gimnazije ‘’Svetozar Marković’’ u Nišu, a od pre dva dana je vlasnik i srebrne medalje koju je osvojio na Balkanskoj olimpijadi iz fizike. Sa zlatnom medaljom sa istog takmičenja vratio se njegov drug Dušan Bebuš, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu.

Prema Aleksinim rečima medalja koju je osvojio na međunarodnom takmičenju mu puno znači, a istovremeno je to nagrada za sav do sada uložen trud i rad i svakako motivacija da i dalje nastavi istim tempom.

‘’Ovo je moja prva Balkanijada iz fizike i presrećan sam jer sam uspeo da osvojim srebrnu medalju. Za mene je i samo učešće na ovom takmičenju bio veliki izazov, a kada sam shvatio da sam osvojio i medalju bio sam presrećan. Znate, medalja osvojena na međunarodnom takmičenju puno znači, mada i nagrade koje osvojimo na domaćim takmičenjima vrede isto kao i ove druge”, kaže Aleksa.

Dodaje da nije bilo lako. Takmičenje je trebalo da se održi u Rumuniji ali zbog epidemije je održano onlajn.

‘’Ono što međunarodna takmičenja čini drugačijim od domaćih to su zadaci koji nisu standardni i sa kojima se prvi put srećemo upravo na takmičenju. Nije me to ni malo iznenadilo. Dobro sam se pripremao i verovao sam u sebe. Neobično je bilo samo to što sam bio sam u učionici na Prirodno-matematičkom fakultetu, ali sam bio povezan alplikacijom zum sa ostalim takmičarima tako da je i taj osećaj usamljenosti brzo nestao”, objašnjava Aleksa.

Aleksa Đorđević; Foto: privatna arhiva

Aleksu niška javnost već dugo poznaje. Najpre sa takmičenja u Osnovnoj školi ‘’Srefan Nemanja’’, a potom i sa bilborda na kojima su se nalazile slike naših najuspešnijih mladih naučnika i umetnika, srednjoškolaca. Sa jednog takvog bilborda smešio se sugrađanima i Aleksa sa medaljom na grudima.

‘’Nisam slučajno izabrao fiziku za takmičenja, šta više, mislim da je fizika izabrala mene, a zavoleo sam je još u šestom razredu osnovne škole.Ta je ljubav postajala svakog dana sve veća zahvaljujući i profesoru Gordanu Stanojeviću koji je na pravi način znao da me uvede u svet fizike koji je i više nego zanimljiv, ali vam je potrebno vreme da shvatite o čemu ona govori’’, objašnjava ovaj mladi gimnazijalac.

Foto: privana arhiva

Učenik je trećeg razreda Gimnazije ‘’Svetozar Marković’’ i smatra da još ima vremena da razmisli o budućnosti. Kolebanja postoje, a kreću se između Prirodno-matematičkog i Elektronskog fakulteta.

“Kako god da odlučim uvek će tu biti fizika jer je ona svuda i deo je svih inovacija sa kojima se srećemo samo što je ‘’tiha’’ i nekako je niko ne primećuje”, objašnjava Aleksa i dodaje da mu je jedna od želja da studira malo i van Srbije.

Aleksa Đorđević se kao osnovac takmičio iz matematike, fizike i informatike i na svim takmičenjima iz ovih predmata dobio je nagrade. Kaže da je za sve, pa i za takmičenja potreban talanet, ali i naporan rad. Posebnu podršku u tome dobija od porodice.

Hobi ovog gimnazijalca sa srebrnom medaljom su igrice „otelo“ ili „reversi“ koje su slične šahu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com