Društvo

ALBANIJA nikad traženija: Drač, Ksamil i Saranda u TOP TRI!

Uoči početka turističke sezone pojedine zemlje ublažile su mere za ulazak stranih državljana, što privlači veliki broj naših turista da letuju ove sezone u zemljama regiona.

Situacija usled ograničenja i zatvorenih granica izazvane pandemijom, mnoge  je sprečilo da letuju lane i odlože svoja putovanja do daljeg. Obzirom na to da je  sada veliki broj vakcinisanih, kao i da je situacija trenutno stabilna, većina država su otvorile granice za naše turiste.

Poznato je da je Grčka najposećenija destinacija na naše turiste godinama unazad, te je i ove godine ostala najtraženija, a i za ulazak u samu zemlju, priznate su sve vakcine što dodatno olakšava putovanje.

Foto: Agenicija Blue Travel

“I ove godine je veliko interesovanje za letovanje u Grčkoj, Turskoj, ali i Albaniji. Mnogi turisti koji su dobili zamenski vaučer nisu želeli da iskoriste svoj vaučer, ali su se predomislili i žele da letuju.  Za ulazak u Grčku je potrebna potvrda o vakcinaciji ili antigenski test, koji je daleko jeftiniji od PCR testa, pogotovu za porodice sa decom. Cene antigenskog testa je oko 2000-3000, dok je cena za PCR ostala 9000. Za ulazak u Albaniju nije potrebna nikakva potvrda ili test o vakcinaciji, dok Turci traže potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata”, rekla je vlasnica agencija Blue travel iz Niša, Aleksandra Cvetković.

 

Foto: Emina Mihajlović

Svi putnici su dužni da popune PLF obrazac (Passenger Location Form) najmanje dan ranije pre ulaska u Grčku, i na taj način pruže sve detaljne informacije o mestu i datumu svog boravka i tačnoj adresi boravka u Grčkoj, u skladu sa merama suzbijanja širenja korona virusa. PFL obrazac možete naći na:  https://travel.gov.gr/#/

Foto: Agencija Blue Travel

“Za ulazak u Tursku, velike povlastice imaju deca koja idu u pratnji oba roditelja koji su  su vakcinisana bilo kojom vakcinom, te neće morati da plaćaju nikakav test. Za Grčku se testiraju deca starija od 12 godina, antigenskim ili PCR testom. Da pojasnimo, mnogim turistima to stvara nedoumicu, test pri povratku sa letovanja su dužni da odrade samo putnici koji letuju avio prevozom. To ne važi za putnike koji putuju kopnenin prevozom, odnosno autobusom ili automobilom”.

Putnici su u obavezi da provere uslove za ulazak kako ne bi bilo vraćeni sa granica. Da podsetimo, potrebno je da prođe ukupno 14 dana od druge doze vakcine iliti revakcine, kako bi imunizacija bila potpuna.

Foto: Emina Mihajlović

Cvetković kaže da je Albanija naročito tražena ovog leta, uglavnom jer ne postoje nikakvi uslovi za ulazak u zemlju u smislu testova ili bilo kojih ograničenja.

“Albanija je tražena dosta, više u odnosu na prošlu godinu. Najtraženiji je Drač, onda Ksamil i Saranda. Ove godine postoji i organizovani prevoz autobusom i sada turistima možemo da ponudimo više”, završava Cvetković.

Iskustva Nišlija su vrlo pozitivna kada je u pitanju letovanje u Albaniji. Bogata je ponuda smeštaja a cene vrlo pristupačne.

Mnogi domaći turisti ostaće u zemlji jer ne žele da rizikuju, a statistika Turističke organizacije Srbije pokazuju da su i dalje najtarženije destinacije Zlatibor, Vrnjačka i Soko banja kao i Stara planina i Tara.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Poštovani, koje kompanije organizuju prevoz iz Niša? Kada sam zvala Niš Ekspres dobila sam odgovor da više nema linija do Albanije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com